Erdogan retter nazianklager mot Merkel personlig

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går til personangrep på Angela Merkel og anklager den tyske statsministeren for å bruke såkalte nazimetoder.

Tyrkiske myndigheter viser ingen tegn til å ville dempe spenningsnivået i den svært opphetede ordstriden som har rast mellomAnkara og flereEU-land i ukevis.

Bakgrunnen er blant annet at tyske og nederlandske myndigheter har nektet enkelte tyrkiske ministre å drive valgkamp i den kommende folkeavstemningen derErdogan ber om mer makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Presidenten svarte med å anklage både den tyske og den nederlandske regjeringen for å oppføre seg som nazister. Det vakte avsky i Berlin, Amsterdam og EU for øvrig. Nå gjentar Erdogan anklagen, men denne gangen retter han skytset mot Tysklands statsminister personlig.

– Når vi kaller dem nazier, blir de utilpass. De samler seg i solidaritet. SpesieltMerkel, sa presidenten i en TV-sendt tale søndag.

– Men du benytter akkurat nå nazimetoder, sier Erdogan med henvisning til den tyske statsministeren.

Valgkampsak

Recep Tayyip Erdogan har gjort det fiendtlige forholdet til Europa til en hovedsak i valgkampen fram mot 16. april. Da skal tyrkere stemme ja eller nei til en grunnlovsendring som skal gi ham mer makt.

For å sikre ja-flertall kan Erdogan bli avhengig av stemmer fra de mange millioner tyrkerne som bor i Tyskland og andre europeiske land.

I søndagens tale sa Erdogan at krisen i forholdet til Europa de siste dagene har vist at "et nytt kapittel har startet i den pågående kampen mot landet vårt".

"Gasskamre"

Han hevdet at "gasskamre og konsentrasjonsleirer" igjen kan bli virkelighet, men at "de tør ikke det". Det var ikke klart nøyaktig hvem Erdogan refererte til i den sammenheng.

Presidenten anklaget videre Europa for å støtte terrorgrupper. Lørdag reagerte Ankara kraftig på at tyske myndigheter tillot en prokurdisk massemønstring i Frankfurt, mot Erdogan og for demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange av demonstrantene bar på symboler tilhørende den forbudtePKK-geriljaen, som er terrorlistet også av EU ogUSA. Politiet i Frankfurt har sagt at de etterforsker saken.

Angriper fengslet journalist

Søndag beskrev Erdogan også igjen den tyske journalisten Deniz Yucel som en "terroragent".

Fengslingen av Die Welt-korrespondenten hadde allerede skapt en rift i forholdet mellom de to landene før lokale tyske myndigheter begynte å avlyse tyrkiske valgkampmøter. Merkel har krevd at Tyrkia løslater Yucel, som også har tyrkisk statsborgerskap.

Yucel er siktet for brudd på den vide tyrkiske terrorlovgivningen. Die Welt-journalisten har blant annet skrevet kritiske reportasjer om regjeringens bruk av sosiale medier i en skandale som omhandler Erdogans svigersønn, energiminister Berat Albayrak.