Bygger ny skole til 30 millioner

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) åpner sin tredje videregående skole i Rogaland. Nytt lokale for NLM Haugesund inngår i prosjektet.

– Vi starter skolen allerede i august i leide lokaler. Så håper vi at en ny skole står klar til neste høst, forteller rektor Leif Kåre Kolnes ved Kristen videregående skole Haugalandet (KVH) til Dagen.

Han har tidligere vært lærer påLundeneset videregående skole i Ølensvåg. De siste årene har han jobbet med rekruttering innen olje- og gassindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

15 elever i starten

Det er kommet 25 søknader til den nye skolen, og per i dag er det 11 som har sagt ja til plass. Rektor håper at de kan starte med omkring 15 elever i august.Utdanningsdirektoratet har gitt godkjenning for en videregående skole uten internatdrift med studiespesialisering for totalt 190 elever.

Behov for ny skole

– Hvorfor er det behov for en ny kristen videregående skole på Haugalandet?

– Danielsen har de siste årene startet grunnskoler både i Karmøy og Haugesund, og vi ønsker å gi disse elevene et videre tilbud når de er ferdige. NLM har jo allerede Lundeneset videregående skole, men her er det så stor respons at bare omtrent én av to søkere får plass. Derfor er det behov for en ny kristen videregående skole her i regionen, svarer Kolnes.

Skolen starter i høst i leide lokaler på omkring 250 kvadratmeter. Disse ligger i tredje etasje i et næringsbygg på Norheim i Karmøy kommune. Dette er blitt et knutepunkt for hele Haugalandet, og det ventes å få elever fra alle kommunene i regionen.

Kristenarven svekkes

Rektor viser oss rundt i lokalene, som overtas 1. august. Etterpå blir det en hektisk periode for å få alt på plass til skolestart. Her blir det blant annet to klasserom, møte- og lærerrom foruten et stort fellesareal.

– Utviklingen i vårt samfunn har gjort at mange kjenner på at vår kristne kulturarv svekkes i den offentlige skole. Vi står friere til å ha et kristent tenkesett i en friskole. På den måten gir vi folk en mulighet til å velge hvilken skole ungdommene skal gå på, sier Leif Kåre Kolnes.

Han legger til at dette er ikke et tilbud bare for unge fra kristne familier, men alle som ønsker det er velkommen til den nye skolen.

Kjøpt tomt

Rektor håper at det bare blir det første året at skolen må leie lokaler. NLM har kjøpt en tomt på fire mål, som ligger rett over veien fra der skolen skal leie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi satser på å være på plass i de nye lokalene høsten 2017. Det ser lyst ut med tanke på å få dette klargjort i tide. Vi planlegger et skolebygg på omkring 2.000 kvadratmeter, og prislappen er på 30 millioner kroner, forteller Kolnes.

Han legger til at de har i utgangspunktet ingen egenkapital, men skolen får finansiert bygget via lånerammen tilNLM.

Misjonshuset selges

I tilknytning til planene for skolen skal det også bygges en forsamlingssal for alle elevene. Denne kan også brukes til andre formål når det ikke er skoledrift.

NLMs forsamling i Haugesund har i dag omkring 60 voksne medlemmer, og har sitt møtelokale i Misjonshuset. Det er vedtatt at dette skal selges, og at virksomheten flyttes til forsamlingssalen i den nye skolen.

Misjonshuset stod ferdig i 1989, og det er ei tomt på totalt 1,4 mål med god parkeringsplass. Eiendommen blir sannsynligvis lagt ut for salg etter nyttår.

– Jeg har ingen formening om hvor mye vi kan få for Misjonshuset, men håper det går greit å selge eiendommen innen neste høst da skolen står ferdig, sier forsamlingsleder Georg Mork i Haugesund til Dagen.

Han legger ikke skjul på at salgsgevinsten vil være med å lette finansieringen av den nye skolen.

Revitalisering

Mork tror ikke at forsamlingen vil tape noe på å flytte fra bykjernen og ut til skolen på Norheim, heller tvert imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et knutepunkt for hele regionen. Det er også mange eksempler på at en slik flytting kan føre til en revitalisering for forsamlingen. I tillegg er det positivt for miljøet at den nye skolen får nærkontakt med vår forsamling, sier Georg Mork.