Regjeringen til Donald Trump har besluttet å stenge PLOs kontor i Washington. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Trump stenger PLOs kontor i Washington

USAs president Donald Trump har besluttet å stenge den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLOs kontor i Washington.

– PLOs lederskap har fordømt en amerikansk fredsplan de ikke har sett, hevdet talsperson Heather Nauert i USAs utenriksdepartement mandag.

Hun bekreftet at PLOs kontor i Washington nå skal stenges. Begrunnelsen er at den palestinske selvstyremyndigheten nekter å etterkomme kravet om å delta i USA-ledede fredsforhandlinger med Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PLO har i over 20 år hatt et representasjonskontor i Washington, som i praksis har fungert som palestinernes ambassade i USA.

Bekrefter

PLOs generalsekretær Saeb Erekat bekrefter at organisasjonen har fått beskjed om å forlate Washington.

– Vi er blitt informert av en amerikansk tjenestemann om beslutningen deres om å stenge kontoret til palestinernes delegasjon i USA, sier Erekat.

– Dette er nok en bekreftelse på at Trump-administrasjonens politikk er å drive kollektiv avstraffelse av det palestinske folk, blant annet ved å kutte den økonomiske støtten til humanitær hjelp, blant annet øremerket helse og utdanning, sier han.

Ikke uavhengig

Palestinerne har i flere år nektet å forhandle med Israel, blant annet fordi landet fortsetter å utvide bosetningene på Vestbredden.

Etter at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, har president Mahmoud Abbas også gjort det klart at USA har utspilt sin rolle som nøytral mekler.

Palestinerne sier ikke kategorisk nei til forhandlinger, men krever at de i så fall må skje i regi av et uavhengig internasjonalt organ, noe Israel motsetter seg.

Truer FN-domstol

Samtidig som stengingen av PLO-kontoret ble bekreftet, har USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton gått hardt ut mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis domstolen kommer etter oss, Israel eller andre amerikanske allierte, vil vi ikke sitte i ro, sa han mandag.

Bolton truet med å pågripe og rettsforfølge både dommere og andre ICC-medarbeidere hvis de forsøker å reise sak mot amerikanske statsborgere.

ICC vurderer å etterforske krigsforbrytelser som kan ha blitt begått av amerikanere i Afghanistan.

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton truer med å pågripe dommere i FN-domstolen ICC. Foto: AP / NTB scanpix
Les også
Avis: Donald Trump stenger PLOs kontor i Washington
Les også
Tror Abbas vil lykkes med å presse Hamas
Les også
Støtte-stans godt mottatt i Israel
Les også
– Norske penger havner i en pott som finansierer terror mot Israel
Les også
Vekker til live gammel plan om felles stat