Trump avlegger eden med Lincolns bibel

Når Donald Trump avlegger eden fredag, vil han legge hånden sin på samme bibel som Abraham Lincoln brukte for 156 år siden.

Komiteen som har ansvaret for innsettelsesseremonien, opplyser atTrump skal tas i ed av USAs høyesterettsjustitiarius John Roberts og at det vil bli brukt to bibler i seremonien.

Den ene er en bibel som Trump fikk av sin mor da han var ferdig med barneskolen i 1955 og som har navnet hans preget på omslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den andre er bibelen somAbraham Lincoln brukte da han ble tatt i ed for første gang i 1861.

Splittet land

I sin tale den gang oppfordret Lincoln nasjonen, som da sto på randen av borgerkrig, til å lytte til «de gode sider» av seg selv. På fredag er det Trump som skal ta over styringen av et land som riktignok ikke er delt av krig, men som likevel er dypt splittet.

Trump ble valgt i november etter en lang og bitter valgkamp preget av mange hatske utfall av både rasistisk og etnisk karakter.

– Trump er ydmyk

– Påtroppende president Trump er ydmyk for å legge hånden på to bibler som betyr spesielt mye både for hans familie og for vårt land, sier Tom Barrack, talsmann for innsettelseskomiteen.

Lincolns bibel ble også brukt av avtroppende presidentBarack Obama da han ble innsatt som USAs første svarte president i 2009 og igjen da han ble tatt i ed for sin andre periode i 2013.