Tredobling i hatangrep mot muslimer

Antallet angrep mot muslimer 
og moskeer i USA er på det høyeste på seks år. 
– Det bryter ned identiteten til muslimer og 
deres religiøse selvbilde, sier forsker.

Etter flere angrep mot amerikanske muslimer og moskeer i kjølvannet av angrepene iParis og San Bernardino, har islamske ledere installert flere overvåkningskameraer og hyret sikkerhetsvakter. Mens de bekymrer seg for de fysiske påkjenningene mange muslimer gjennomgår er de også redd for de religiøse ødeleggelsene som islamofobi kan føre til.

Hatkriminaliteten mot muslimer stikker både dypt og når bredt, sier Kameelah Rashad, som forsker ved Universitetet iPennsylvania.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det bryter ned identiteten og deres religiøse selvbilde, sier hun.

Øker stadig

Antallet angrep øker stadig. Ifølge en undersøkelse av «Council on American-Islamic Relations», har man sett 63 tilfeller av hatkriminalitet rettet mot moskeer siden 8. desember. Dette er en tredobling fra forrige år, og det høyeste antallet man har sett siden man begynte målingene for seks år siden. To moskeer har blitt ødelagt i California denne måneden, og et grisehode ble kastet mot en moské i Philadelphia. Andre har vært offer for graffiti.

– Ironien er at det å søke tro og involvere seg mer i religiøse sammenhenger kan være en god måte å motvirke trangsynthet, sier Rashad og legger til:

– Men mange muslimer er redd for at det å tilbringe mer tid på moskeen vil øke mistenksomheten til dem som setter likhetstegn mellom religiøsitet og ekstremisme.

SYNSPUNKT:Allmektig vilje, terrorens utgangspunkt

Hun sier at mange muslimer stiller seg selv spørsmålet: «Vil dette oppleves som radikalitet?».

Det er ikke bare muslimer som har høynet sikkerhetstiltakene rundt egne religiøse lokaler. Også kristne kirker har økt sikkerheten etter angrepet i Charleston for seks måneder siden.

Tilbyr annet perspektiv

Rashad kan tilby til sine studenter et annet perspektiv, nemlig at de fleste amerikanere aksepterer muslimer, imamer og andre religiøse ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På forrige fredags bønnestund for ofrene etter San Bernardino-angrepet, en massakre som ble gjennomført av et par som FBI knyttet til islamsk ekstremisme, inviterte Rashad fremtredende personer fra universitetet for å snakke med de muslimske studentene og for å forsikre dem om at de er verdsatt på universitetet.

– Mange tok imot innbydelsen, sier Rashad.

Hun mottok også et brev fra presidenten på universitetet som forsikret de om at «Universitetet i Pennsylvania ønsker å skape et sikkert og innbydende miljø for alle dem som praktiserer sin tro».

Det store bildet

Imam, Osama Bahlou, ved «Islamic Center of Murfreesboro» i Tennessee, ønsker også å formidle det store bildet, nemlig at de fleste amerikanere har et positivt inntrykk av muslimer.

De er likevel bekymret over de nylige angrepene rettet mot muslimer, og politikere somDonald Trump som har ønsket å stoppe all innvandring av muslimer inn i USA. Skolen som er tilknyttet forskningssenteret har hyret sikkerhetsvakter som skal ivareta sikkerheten til dem som går der.

LES:Trump på Tempelplassen 
«setter regionen i brann»

Bahlou sier at det er mange som ikke ønsker muslimer vel, men at han vil likevel prøve å mobilisere miljøet slik at de ikke gir etter for frykten som mange føler på.

Han nevner den overveldende støtten Murfreesboro moskeen fikk fra lokalmiljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var sterke anti-muslimske røster i mediene den gang, og det er sterke anti-muslimske røster i mediene nå, men jeg anerkjenner ikke den stemmen som «den amerikanske stemmen», sier Bahlou.