Obama forbereder seg på aktiv pensjonisttilværelse

Grenser for kongressdistrikter og vanskeligstilt ungdom står trolig på Barack Obamas agenda når han forlater Det hvite hus om tre måneder.

Obama vil fortsatt være 12 år unna USAs pensjonsalder når han går av 20. januar neste år. Og selv om det nok blir roligere dager, vil neppe 55-åringen ligge på latsiden.

– Jeg håper jeg kan fortsette å jobbe med unge mennesker, sa Obama da han ble spurt om framtiden under etbesøk i Laos i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Felles for de fleste tidligere presidenter, er at de har holdt en forholdsvis lav profil i den politiske debatten. Unntak erBill Clinton underHillays to kampanjer og i 2012.

Obama har signalisert at han vil jobbe med noen av de mest betente politiske spørsmålene i amerikansk politikk når han blir arbeidsledig neste år.

Rasemotsetninger og rasisme, reform av rettsvesenet, innvandring og våpenlovgivning er noen av de mulige temaene, spekulererUSA Today.

Skal jobbe med «gerrymandering»

Sammen med tidligere justisministerEric Holder vil Obama jobbe med en politisk organisasjon som skal gjøre det enklere for demokratene å gjenvinne flertallet iRepresentantenes hus og i delstatsforsamlinger rundt om i landet.

Da grensene mellom kongressdistriktene ble tegnet på nytt etter folketellingen i 2010, var det republikanerne som kom best ut av det fordi de kontrollerte flest delstatsforsamlinger. Prosessen kalles «gerrymandering»: Distriktene formes så det inneholder velgere som gjør det enklere for ett parti å vinne valget der.

Praksisen blir nevnt som en av årsakene til den fastlåste situasjonen i amerikansk politikk. Siden distriktene er laget for å gjøre dem sikre for ett parti, blir det viktigere å vise seg som en «ren» demokrat eller republikaner enn å være kompromissvillig og sentrumsorientert.

Bibliotekpenger og ungdom

En annen viktig oppgave for Obama neste år er å skaffe til veie penger så han kan bygge presidentbiblioteket sitt, som skal ligge på sørsiden av Chicago.

Det ryktes også at han vil fortsette å engasjere seg i mentorprogrammet «My Brothers Keeper», som hjelper fattig minoritetsungdommer med å holde seg på den smale sti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Programmet drives i dag av myndighetene og ble startet for å hjelpe vanskeligstilte unge gutter med å få seg utdanning og å komme i jobb.

Blir i Washington

Obama-paret har leid en villa på over 760 kvadratmeter og med ni soverom og nesten like mange bad i det fasjonable Kalorama-nabolaget, bare noen kilometer fraDet hvite hus i hovedstaden Washington.

Der blir de boende fram til yngstedatteren Sasha (15) er ferdig med videregående i 2018. Huset ble solgt til den nåværende eieren for over 5 millioner dollar i 2014, ifølgeCNN.

Obama blir den første presidenten som blir boende i hovedstaden sidenWoodrow Wilson i 1921.

Hillary-rådgiver

Hillary Clinton har også sagt at hun vil ha tett kontakt med Obama om hun vinner presidentvalget på tirsdag.

– Jeg har gitt ham en advarsel om at jeg kommer til å ringe og be ham om råd, sa hun tilCBS i sommer.

Under denårlige korrespondentmiddagen i fjor spøkte Obama med Bill Clintons tilværelse som ekspresident.

– Om denne talen fungere godt, skal jeg gi den til Goldman Sachs neste år. Jeg skal tjene alvorlige mange Tubmans, sa han til latter fra salen og med henvisning til 20-dollarseddelen, som snart vil bli prydet av borgerrettsforkjemperenHarriet Tubman.