Ingen kamp mot homoekteskap

Den påtroppende presidenten varsler ingen reversering av retten til ekteskap for homofile.

«Jeg er for et tradisjonelt ekteskap», saTrump i 2015. Også flere ganger tidligere har han uttalt seg på liknende måter, selv om samme år sa at hans synspunkt på ekteskap for likekjønnede har «utviklet seg».

Han har av både politiske motstandere og tilhengere blitt oppfattet som motstander av homoekteskap. Dette sa han også helt eksplisitt i et intervju med Fox i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i et nytt intervju med det kjente TV-magasinet «60 minutes» på CBS søndag kveld, uttaler Trump seg mer uklart.

Han blir spurt om hva han mener omamerikansk høyesteretts kjennelse fra i fjor, som legaliserte ekteskap mellom likekjønnede i hele USA.

– Det er avgjort. Disse sakene har vært i Høyesterett. De har blitt avgjort, og det er greit for meg, sa han.

På kollisjonskurs

Tidligere har Trump også antydet at han vil utnevne høyesterettsdommere som vil reversere kjennelsen, men han gjentok ikke dette i søndagens intervju.

Dermed er han på kollisjonskurs med sitt eget parti og sin egen visepresident.

«Det tradisjonelle ekteskapet og familien, basert på ekteskap mellom en mann og en kvinne, er grunnstenen i et fritt samfunn», heter det i plattformen som ble vedtatt på det republikanske partiets kongress.

«Vi fordømmer Høyesteretts avgjørelse», kan man videre lese.

Trumps visepresidentMike Pence har tidligere sagt at han vil reversere lovgivningen innført av presidentBarack Obama, som gir beskyttelse til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I det dyptpløyende intervjuprogrammet «60 minutes», som også blir vist på norsk TV 2, svarte den nyvalgte presidenten på en rekke spørsmål om hva han vil gjøre når han inntar presidentembetet.

Et av spørsmålene var om han står ved løftene om å innsette en høyesterettsdommer som er mot selvbestemt abort.

Abortmotstander

I intervjuet avklarte han at han er «pro-life», altså tilhenger av fosterets rett til liv.

– Dommerne vil være pro-life, sa Trump.

Dette får han mulighet til umiddelbart, ettersom president Barack Obamas forsøk på å fylle plassen etterAntonin Scalia er blitt blokkert avSenatet. Trump sa også i intervjuet at dette er noe han anser som viktig å få på plass så snart som mulig.

Det betyr ikke at Trump vil vedta et nasjonalt forbud mot abort. Han fikk spørsmål om han ønsker at Høyesterett skal overkjøre en tidligere kjennelse,Roe vs. Wade fra 1973, som gjorde abort lovlig i hele landet. Han svarte at om denne kjennelsen skulle bli overkjørt, vil det bli opp til de forskjellige delstatene å vedta ulike abortlover.

På spørsmål om det vil bety at amerikanske kvinner vil kunne måtte reise fra en delstat til en annen for å ta abort, svarte han:

– Ja, vel, da må de kanskje dra, de må dra til en annen delstat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På spørsmål om han mener dette er greit, understreket Trump at dette foreløpig er helt hypotetisk.

– Vel, vi får se hva som skjer. Det er en lang vei å gå, bare så du forstår det. Det er en lang, lang vei å gå.

Ikke overrasket

Kommentator i Aftenposten,Frank Rossavik, er en av de i Norge som kjenner det republikanske partiet best. Han er ikke overrasket over at Trump nå signaliserer en fortsatt liberal homopolitikk.

– For det første har han uttrykt seg liberalt i spørsmålet tidligere, og for det andre kan jeg ikke huske at han sa noe i valgkampen som signaliserte noe annet. Han har blitt oppfattet som en liberaler i spørsmålet om rettigheter for homofile, påpeker Rossavik.

Samtidig mener han at det ikke er overraskende at Trump nå annonserer at han vil utnevne en høyesterettsdommer som er motstander av selvbestemt abort. Men han tror en reversering av en grunnlovsfestet rett til abort vil få store konsekvenser.

– Hvis det virkelig skjer, vil vi få en kulturell borgerkrig, mener Rossavik.

Han viser til at det i USA er en svært polarisert debatt, med mulighet til selvbestemt abort helt frem til 26. uke i enkelte delstater. Landet har altså en langt mer liberal abortpolitikk enn Norge.

– Hvis man da går til den motsatte ytterlighet, som er å forby abort i alle normale situasjoner, muligens med unntak av incest og for å beskytte mors liv, vil det være en så kraftig krigserklæring mot det liberale og progressive USA at det kan bli et tema som definerer hele Trumps presidentperiode, mener Frank Rossavik.