Historisk Clinton klar for duell med Trump

Hillary Clinton innkasserte tirsdag kveld seieren i Demokratenes nominasjonsvalg. – En milepæl, sa 68-åringen som kan bli USAs første kvinnelige president.

Det ennå ikke hogget i stein atClinton blir presidentkandidaten som skal kjempe mot RepublikanernesDonald Trump i høst. Men i tirsdagens valgrunde ser hun ut til å ta de siste stegene hun trenger for å sikre seg støtte fra nok delegater til partiets landsmøte.

– Takket være dere har vi nådd en milepæl. For første gang i nasjonens historie er en kvinne nominert av ett av de store partiene, sa Clinton til sine tilhengere i Brooklyn, New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER:Heller Hillary enn Donald

Flere medier utpekte Clinton tidlig som vinner i New Jersey, mens hun også ligger an til å vinne i New Mexico og South Dakota.Sanders vant i Montana, mens det fortsatt ikke er avgjort hvem som vinner California.

– Historisk

Hilde Eliassen Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, er enig i at nominasjonen av Hillary Clinton er historisk.

– Det er 96 år siden kvinner fikk stemmerett i USA. Det har tatt litt tid før en kvinne har klart å bli presidentkandidat, sier Restad til NTB. 

Hun mener samtidig det er ironisk at det tok omtrent like lang tid for Clinton å vinne nominasjonen som det tokBarack Obama å slå henne i nominasjonskampen i 2008.

– Det er et stort rollebytte, sier Restad.

Tirsdag kveld fikk Clinton en telefon fra Obama der presidenten gratulerte henne.

Håper på superdelegater

Obama sendte imidlertid også en gratulasjon til Bernie Sanders, og Obama har sagt ja til å møte Sanders iDet hvite hus torsdag denne uka. Det var Sanders som ba om dette møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir spennende å se hva som skjer da, sier Restad.

Clinton er fortsatt avhengig av støtte fra flere hundre såkalte superdelegater for å vinne nominasjonen, og disse står i prinsippet fritt til å velge hvem de vil støtte på landsmøtet. Sanders har forsøkt å få superdelegater til å skifte side, men så langt uten hell. USA-kjennerAre Tågvold Flaten mener det er helt usannsynlig at superdelegatene skal skifte side.

– Det er en drøm, en feberfantasi, sier Flaten til NTB.

Clinton er den som har vunnet flest delstater, flest delegater og flest stemmer, påpeker han.

– Hun er den kandidaten som har gjort det best. Hun er en viktig person i partiet og har vært det i lang, lang tid, noe som forklarer hvorfor superdelegatene foretrekker henne.

Trump varsler Clinton-tale

På republikansk side har Donald Trump allerede sikret seg langt flere delegater enn de 1.237 han trenger for å vinne nominasjonen. Tirsdag ble det seier i ytterligere fem delstater.

Trump har nå lovet at han neste uke vil holde en stor tale om Hillary Clinton og hennes ektemann, tidligere presidentBill Clinton. Hva han vil si i den talen, tør ingen spå.

– Han har allerede lansert en haug med ulike angrep, så får vi bare se om han holder seg til manus, eller om han velger å skyte fra hoften, sier Flaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Restad tror vi bare vil høre mer og mer om at det er Clinton-paret som er «de egentlige skurkene».

– Trump er i en liga for seg selv. Han sier ting som ingen andre ville sagt. Det har vært et gjensyn med de rareste konspirasjonsteoriene fra 1990-tallet, som var ytre høyres tidsfordriv mens Bill Clinton var president, sier hun.