NEW YORK: En ortodoks jødisk mann krysser gaten ved Times Square etter å ha deltatt på et folkemøte mot Iran-avtalen. En stor andel av de ortodokse jødene i USA er bosatt i New York-området.

Fremtidens jøde er ortodoks og republikansk

Forskere tror oppfatningen av de amerikanske jødene – som liberale demokrater – vil forandre seg i årene som kommer.

I 2013 ble det utført en massiv undersøkelse av jødisk liv i USA. Et av hovedfunnene var at andelen ikke-religiøse jøder ser ut til å øke.

Knapt to prosent av voksne amerikanere oppgir i dag jødedom som sin religion. Dette er en halvering side 50-tallet. Samtidig sier 30 prosent av de som er vokst opp i jødiske familier etter 1980 at de ikke har noen religion. De regner seg som jøder, men tilknytningen er basert på arv og kultur, ikke nødvendigvis på gudstro eller overholdelse av religiøse forskrifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen skrev for to år siden at religion nå er uviktig for mange jøder i USA.

Demografi

Forskere ved den uavhengige tenketanken Pew Research Center har nå gått gjennom undersøkelsen på ny. Denne gang har de særlig tatt for seg befolkningsutviklingen, demografien, i de ulike jødiske grupperingene.

Den generelle jødiske befolkningen har høyere utdannelse, er mer liberale, eldre og har færre barn enn den amerikanske befolkningen forøvrig.

Men én viktig undergruppe passer ikke inn i bildet av en relativt verdslig, liberal og aldrende befolkning med små familier. I motsetning til de fleste andre amerikanske jøder, identifiserer mange ortodokse seg med republikanerne og de har konservative holdninger til homofili og andre sosiale spørsmål.

LES: Netanyahu besøker Obama i november

En gjennomsnittlig ortodoks jøde er også mer opptatt av troen sin, er mye yngre enn andre jøder i USA og har dobbelt så stor familie som reformerte, konservative og sekulære jøder.

Mens den gjennomsnittlige jødiske familien har 1,7 barn, er tallet for ortodokse 4,1.

Gjennomsnittsalderen for en jøde i USA er 52 år, men den gjennomsnittlige ortodokse jøde er bare 40. Samtidig er hele 25 prosent av de ortodokse i aldersgruppen 18-29.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ti prosent

To tredjedeler av de ortodokse er haredier (ultraordokse) som i stor grad lever på siden av samfunnet, mens en tredjedel er moderne ortodokse som forsøker å kombinere etterfølgelse av regler og forskrifter med et moderne liv.

Tilsammen utgjør de ortodokse bare ti prosent av dagens 5,3 milioner amerikanske jøder over 18 år. Men hvis den demografiske trenden fortsetter, noe forskerne er sikker på at den vil, kommer de ortodokse i fremtiden til i langt større grad definere jødisk liv i USA – kulturelt, religiøst og politisk.

– Sentrum krymper

Sosiologen Steven Cohen sier til The Jerusalem Post at «sentrum» i amerikansk jødisk identitet krymper.

– To fløyer vokser raskt – de ortodokse til høyre og de nominelt jødiske, eller delvis jødiske til venstre, sier Cohen, som er ekspert på jødisk liv i USA.

Forfatteren Yoel Finkelman, som har skrevet om ultraortodokse medier i USA, synes på sin side det er interessant at bare 70 prosent av dagens ortodokse ble oppdratt som ortodokse. Det betyr at hele 30 prosent har blitt ortodokse i voksen alder.

– Det ser ut som om den såkalte «teshuvah-bevegelsen» som promoterer en tilbakevending til religionen, fortsatt spiller en viktig rolle, sier han til The Jerusalem Post.

Ligner evangelikale

I den ferske analysen til Pew trekkes det også frem at ortodokse jøder på mange områder har mye mer til felles med evangelikale kristne enn med andre jødiske retninger.

Den store majoriteten av ortodokse jøder (83 prosent) og hvite evangelikale kristne (86 prosent) sier at religionen spiller en veldig viktig rolle i livene deres. Bare omkring 20 prosent av øvrige jøder sier det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

74 prosent av ortodokse jøder og 75 prosent av hvite evangelikale kristne sier dessuten at de besøker synagogen eller kirken minst én gang i måneden.

Ortodokse i USA

To tredjedeler av de ortodokse jødene i USA er ultraortodokse, mens rundt en tredjedel definerer seg som moderne ortodokse. Tilsammen utgjør de ortodokse omkring ti prosent av USAs 5,3 millioner jøder.

Den ortodokse befolkningen er yngre og vokser raskere enn andre jødiske retninger.

Forskere tror de ortodokse i fremtiden i større grad enn nå vil definere jødisk liv i USA.

Les også
Hvorfor tar ikke rike gulfstater imot flyktninger?Israel-korrespondenten
Les også
Netanyahu skal besøke Obama i november
Les også
Podcast: Verste sandstorm på 75 år
Les også
Israelsk varsler arrestert etter TV-intervju
Les også
NLA kjøper NRK-bastion