Illustrasjonsfoto: Adrees Latif / Reuters / NTB scanpix

Amerikanere diskuterer årsaker til skytemassakrer

Ensom ulv, våpenlov eller ekstremisme – amerikanske eksperter og politikere diskuterer ulike teorier for å forklare hvorfor landet har så mange skytemassakrer.

Massakren som fant sted natt til søndag inne i en nattklubb for homofile er den dødeligste i nyere tid. 49 mennesker ble drept og 53 såret da 29-åringen Omar Mateen skjøt vilt rundt seg med en halvautomatisk rifle.

Politikere var raskt ute med å skylde på USAs liberale våpenregler. President Barack Obama har jobbet for å stramme inn på våpenreglene siden han ble valgt i 2008. Massakren på Sandy Hook barneskole i 2012, der 20 barn ble skutt, fornyet debatten om en nasjonal strategi mot våpenvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne massakren er en påminnelse om hvor enkelt det er for hvem som helst å få tak i et våpen og skyte mennesker på skoler, hus, religiøse forsamlinger, eller i en nattklubb. Og vi må bestemme oss for hva slags nasjon vi ønsker å være, sier Obama.

Samme våpen

Ønsket om innstrammede våpenregler har møtt sterk motstand i Kongressen, som har et flertall av republikanere, og fra en sterk våpenlobby som støtter seg til våpenloven i grunnloven.

Våpenet Mateen brukte var en halvautomatisk rifle av typen AR-15, samme modell som ble brukt ved Sandy Hook, kinomassakren i Aurora, i 2012 og angrepet i San Bernardino i desember i fjor.

Presidentkandidat for demokratene, Hillary Clinton, kritiserte også tilgjengeligheten av våpen.

– Det er viktig at vi hindrer terrorister i å få tilgang til det verktøyet de trenger for å utføre angrep, sier hun.

Ensom ulv

Andre politikere hevder at de gjentakende skyteepisodene i USA ikke har med våpenlovgivningen å gjøre.

– Jeg tror det er andre faktorer som spiller inn her. Jeg tror psykisk helse er et enormt problem, sier den republikanske senatoren Ron Johnson fra Wisconsin, som sitter i Senatets komité for innenrikssikkerhet.

Amerikanske eksperter sier det er vanskelig å identifisere såkalte ensomme ulver, men at det er folk som står dem nær som må slå alarm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I mange av tilfellene der en gjerningsmann har utført massedrap, var det folk som var klar over deres psykiske plager, som senere utviklet seg til angrepsplaner, sier Michael Masters, som er nestleder i etterretningsfirmaet Soufan Group. Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har langet ut mot det muslimske samfunnet og anklaget dem for å unngå å rapportere en potensiell terrorist.

Ekstremisme

– Gjerningsmannen bak terrorangrepet synes å ha radikalisert seg selv på internett, sa Obama mandag. Under angrepet natt til søndag ringte Mateen til nødnummeret 911 og erklærte at han hadde tilknytning til ekstremistgruppen IS. Han er tidligere etterforsket av FBI for uttalelser han kom med til kolleger i 2013 om tilknytninger til al-Qaida og Hizbollah. I 2014 kom navnet hans opp i en etterforskningssak i forbindelse med en mann som døde i kamp for den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, som er motstander av IS.

Obama reiser til Orlando torsdag for å vise sin medfølelse for de pårørende.

Les også
Trump vil stanse innvandring fra land med «terrorhistorie»
Les også
Trump: – Jeg hadde rett om islamistisk terror
Les også
Mannen bak massakren var stamgjest på Pulse
Les også
Kong Harald kondolerer til Barack Obama
Les også
Hatet mot de homofile