– KrF er dårlige på vanskelige debatter

Kritikken hagler mot den tidligere KrF-toppen Tomas Moltu etter at han foreslo å vrake Knut Arild Hareide.

Astrid-Therese Theisen er sentralstyremedlem iKristelig Folkepartis Ungdom og blant de som har reagert sterkt på utspillet fra tidligere KrF-toppTomas Moltu i Dagen tidligere i uken, der han antydet atKnut Arild Hareide bør vrakes som Hordalands førstekandidat påStortinget.

Onsdag kritiserte også lederen av Hordaland KrFU utspillet fra den tidligere byråden ogBergen KrF-lederen. Utspillet fra Moltu kom etter en sommer med opphetet debatt på bakgrunn av partilederens deltakelse i homoparaden underOslo Pride.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I innlegget på Facebook, som også er trykket i en bearbeidet utgave i Dagbladet, skriver hun at er «for sint» til å ignorere utspillet fra Moltu. FylkeslederEivind Skår kalte utspillet fra Moltu «absurd».

Theisen bruker enda sterkere ord om Moltu, som er gift med varaordfører i Bergen, Marita Moltu.

«Jeg har respekt for at det er ulike syn påekteskapsloven innad hos oss. Men jeg har absolutt null respekt for hvordan enkelte KrFere har oppført seg i ettertid. Jeg blir flau og ordentlig lei meg.»

Innlegget fra Theisen hadde torsdag fått 1.300 likes og var delt over50 ganger. Blant de som har trykket «liker» er Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og Hareides rådgiver, tidligere KrFU-lederEmil André Erstad.

Oppgjør

Theisen tar også et oppgjør med det hun kaller «ukultur» i KrF.

– Jeg mener det kan være vi er dårlige på å ta vanskelige debatter i KrF og at vi ikke tør utfordre hverandre, fordi vi er redde for hva slags respons man kan få og at man kan møte motstand, sier Theisen.

– Har du selv opplevd noe ubehagelig?

– Jeg har opplevd litt av vært. Hersketeknikker og undergraving av andres meninger er det mye av. Jeg opplever at det er noen som sitter på definisjonsmakten i visse saker og at det er illegitimt å si noe annet enn det de andre mener. Det møtes med hersketeknikker og kommentarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overveldet

Theisen sier hun er overveldet av responsen.

– Jeg synes det er utrolig hyggelig at folk er enige med meg.

Hun frykter en taus majoritet er redde for å delta i debatten om Pride.

– Jeg tror mange har vært redde for å prate. Jeg tror veldig mange forbinder Pride med ekteskapsdebatten, der er det mange sår og mye såre følelser. Selv om det ikke handler om dette, så tror jeg folk kjenner på den angsten.