Edel-Marie (19) protesterte mot seksualisert russereklame – ble kastet ut

Den kristne eleven ble kastet ut av Facebook-gruppa russ.no hadde opprettet for russekullet 2017 på Lundeneset VGS.

– Jeg ble møtt med svært provoserende hersketeknikker. Det er det drøyeste jeg har opplevd, sier Edel-Marie Haukland til KPK.

Hun er russ til neste år og går på den kristne internatskolen Lundeneset videregående skole i Rogaland. Her har russ.no ved hjelp av ambassadører på skolen opprettet en egen Facebook-gruppe for 2017-russen hvor de deler viktig info om russetiden og reklamerer for russeprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var en reklame fordate-appen Russematch som fikk Haukland til å reagere.

– De la ut et bilde av en gutt i bare et håndkle som holder på å bli dratt ned av tre russejenter. Jeg synes det er ganske drøyt og seksualiserende, sier hun.

Haukland skrev et innlegg på gruppen der hun oppfordret 2017-kullet på Lundeneset til å heller lage sin egen gruppe og tagget russ.no sine administratorer og ba dem holde fantasiene sine for seg selv.

– Det er ikke det hyggeligste jeg har skrevet akkurat, men jeg mente det seriøst.

Slettet og kastet ut

Da Haukland merket at hun ikke fikk noen respons på innlegget sitt, gikk hun inn på Facebook og oppdaget at innlegget var slettet og hun selv var kastet ut av gruppa.

– Etterpå fikk jeg en privat melding fra Kristian Hansen som jobber i russ.no. Meldingen var full av hersketeknikker og veldig provoserende, sier Haukland og roser sine norsklærere som har lært henne tekstanalyse slik at hun kunne avsløre hersketeknikker.

– Meldingen starter med «Som du helt sikkert skjønner …» som om jeg var dum, og fortsetter med at kanskje ikke alle vil forstå ironien. Jeg var jo ikke ironisk. Til slutt skriver han at jeg kanskje kan få bli med i gruppa igjen hvis jeg ber om unnskyldning. Jeg ble kraftig provosert over måten han skrev til meg på, sier nittenåringen.

– En overivrig handling

Russ.no eies av Russeservice og Russedress som er to leverandører av russeutstyr. Nettstedet har som formål å bedrive markedsføring for leverandørene. Facebook-ansvarlig for Russ.no, Kristian Hansen, som slettet innlegget og skrev meldingen til Haukland beklager det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en feilvurdering. Her har hun postet et innlegg som er blitt slettet, som hun skulle fått postet, sier Hansen tilbodonu.no som først omtalte saken.

Hansen beklager også at han sendte Haukland den private meldingen.

– Dette ble gjort som litt overivrighet, og det skulle ikke vært gjort. Men det var for å gi en forklaring på hvorfor det var slettet, sier han.

– Dårlig kundebehandling

Haukland har fått med seg beklagelsen fra russ.no, men er fortsatt veldig skeptisk til de kommersielle russeaktørene.

– Dette er ikke et engangstilfelle. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har opplevd svært dårlig kundebehandling fra dem.

Hun er likevel mest opptatt av måten de seksualiserer russen på i reklamen sin.

– De har sagt de ikke skal bruke det bildet mer og jeg håper de skjønner at ungdom ikke ønsker å bli fremstilt som sexobjekter. Mange opplever at grensene blir tråkket over i russetiden og med slike reklamebilder sier russ.no at det er helt greit, sier Haukland.

Bildet som ble brukt i reklamen for Russematch ligger fortsatt ute på russ.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Håper russen tar makten

Etter at Haukland delte opplevelsen sin på Twitter har hun fått mange støttende tilbakemeldinger. Det er ikke bare kristen russ som reagerer.

– Nå håper jeg både kristne og andre russ ser sin egen rolle som forbrukere og bruker den makten. Jeg synes russen bør ta tilbake sin egen feiring fra kommersielle selskaper og ikke investere pengene sine der, sier hun.

Haukland påpeker at selv om det kan virke som russeutstyrsleverandørene har et slags monopol, så finnes det andre måter å skaffe seg russeklær på.

– Det finnes alternativer hvis en er kreativ. Du kan finne ubrukte russeklær på finn.no, eller bare kjøpe vanlige rød eller blå bukser i butikken. Selv har jeg tenkt å sy min egen russekjole, sier Lundeneset-eleven.