Flest unge lar seg verve ved gatesalg

Eldre folk er mindre tilbøyelige til å la seg verve ved gatesalg. De velger heller mer tradisjonelle kanaler for å støtte hjelpeorganisasjoner, sier Knut Brekke i UNICEF.

Det er en typisk regndag iBergen. I byens sentrum går folk på kryss og tvers over landemerketTorg­allmenningen, gjemt bak paraplyer og regntøy.

Til tross for våte klær går enslige ververe fra ulike hjelpeorganisasjoner rundt med dokumentmapper under armen for å rekruttere givere. Selv om de fleste går forbi uten annet enn et kjapt blikk på ververne, er det alltid noen som stopper. Da er det opp til de frivillige å overbevise forbipasserende om at det er deres sak som fortjener støtte. Det kan være alt fra å skaffe rent vann til å utradere polio.UNICEF ogRedd Barna står på faste plasser på Torgallmenningen, mens organisasjoner somRøde Kors ogLeger Uten Grenser beveger seg rundt i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskjeller

Herbert Tetteh jobber som verver i UNICEF. Han forteller at han hovedsaklig klarer å verve unge mennesker, men mener likevel at eldre ofte er hyggeligere.

– Eldre mennesker har levd lengre og sett verden. De forstår bedre hvordan ting henger sammen. Gamle folk kommer også bort for å skryte av arbeidet vi gjør.

I løpet av en dag pleier antall vervede å ligge på mellom 25 og 100 for UNICEF i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Brekke. Det verves mellom 5.000 og 10.000 givere i året.

LES:Bistandsminister er gammeldags tenkning

Brekke forteller at unge mellom 25 og 30 år utgjør den definitivt største aldersgruppen av de som blir vervet ved gatesalg.

– Gatesalg er den viktigste muligheten for oss til å nå yngre folk. De som er eldre velger gjerne andre kanaler.

Under et glasstak lengre nede på Torgallmenningen står Tina Firing i Leger Uten Grenser. Hun prøver å få kontakt med forbipasserende. Firing opplever ikke at det er store forskjeller mellom gamle og unge når det gjelder rekruttering av givere.

– Hvor mange som blir rekruttert er avhengig av ververen. Hvis man får det for seg at det bare er noen grupper som vil kunne verves, er det lett å slutte å spørre andre enn disse, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ha eldre

Kirkens Nødhjelp arbeider derimot bevisst på å rekruttere givere som er 30 år og oppover, forteller leder i innsamlingsseksjonen, Nils Harald Strøm. Organisasjonen har bare gatesalg i sommermånedene.

– Vi sier selvfølgelig ikke nei takk om yngre folk vil bidra. Grunnen til at vi ønsker 30-åringer er at vi sikter på at givere skal være med oss en god stund, sier Strøm.

Han forteller at det medfører en del ekstraarbeid når faste givere ikke lenger vil bidra. En høyere alder gir større sikkerhet for at giverne blir med videre, og Kirkens Nødhjelp har derfor satt minimumsalderen til 25 år.

– Når du er 18–19 år, er du i en fase i livet hvor det er vanskelig å planlegge. Man skal kanskje begynne på studiene, eller så er man inn og ut av forskjellige jobber.

Som hos andre hjelpeorganisasjoner, har Kirkens Nødhjelp en noe lavere snittalder for giverne som blir rekruttert på gaten. Her er snittalderen på 40 år i forhold til den generelle snittalderen for givere, som er på 55 år.

– Tradisjonelt har det i hovedsak vært eldre som har støttet Kirkens Nødhjelp, men det har i det siste også kommet til mange yngre, sier Strøm.

Informasjonskanal

Han fremholder at innsamlingsaksjonene er en viktig informasjonskanal for organisasjonen.

– Vi snakker med rundt 50.000 mennesker hver sommer, og mange av disse ville vi ikke nådd ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbake på gaten i Bergen forteller gateverver for UNICEF, Herbert Tetteh, at selv om han møter mange trivelige mennesker, er det alltid noen som er uhøflige. Han lar seg ikke stoppe av det:

– Man kan ikke ta det personlig. Folks humør er avhengig av hva som har skjedd med dem den dagen, og av og til har folk bare en dårlig dag.