Jødedom borte fra læreplanen for videregående

Det mosaiske trossamfunn ber regjeringen sørge for at elever ved videregående skoler blir undervist om jødedommen. I læreplanen er religionen ikke nevnt.

– Lærere blir styrt av læreplanene, og har man ikke enkel tilgang til andre læremidler, er jeg redd jødedommen forsvinner helt ut, sierErvin Kohn, forstander iDet mosaiske trossamfunn tilKlassekampen.

Denne uken skrev avisenUtrop at religionsfaget i videregående ikke nevner andre religioner enn islam og kristendom som obligatoriske i undervisningen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Elevene lærer kanskje noe om helligdagene våre, og det er det hele. Hele vår filosofiske og religiøse tradisjon, som også er fundamentet for islam og kristendom, er nærmest ikke-eksisterende, sier Kohn.

Undervisning i andre religioner enn islam og kristendom ble tatt ut av læreplanen i 2006, da det såkalteKunnskapsløftet ble innført. Dermed ble det fritt fram for forlagene å ta ut alle andre religioner fra lærebøkene. I Aschehougs bok "Tro og tanke" er jødedommen utelatt, skriver Utrop. 

– Jeg tar litt selvkritikk på det. Vi diskuterte det fram og tilbake da vi jobbet med en ny utgave for noen år tilbake, sierGunnar Heiene, etikkprofessor vedMenighetsfakultet i Oslo og medredaktør for «Tro og tanke».

– På den tiden var det mye snakk om at man burde tenke mer globalt og gi elevene mer kjennskap til andre religioner enn de monoteistiske, som hinduismen, sier Heiene.