Anne Lise Søvde er daglig leder i Norme.

Ber menigheter ta tak i Jesus-skepsis

Daglig leder Anne Lise Søvde i Norsk råd for misjon og evangelisering (Norme) er overrasket over den sterke skepsisen til om Jesus er historisk person. Hun mener kristne må ta det som en utfordring.

– Kristne fellesskap må starte et helt annet sted med den oppvoksende generasjonen enn man har kunnet gjøre med tidligere generasjoner, da referanserammen om Jesus er blitt mye mindre, sier hun.

– Kanskje man må møte denne generasjonen med å skape nysgjerrighet omkring personen Jesus. Og så få folk til å stille spørsmål, som Bibelen og de kristne fellesskapene kan gi gode svar på, sier Søvde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samstemte kilder

Bibelkonsulent Hans Johan Sagrusten i Det norske bibelselskap understreker at ingen seriøse historikere vil trekke i tvil at Jesus fra Nasaret er har levd.

– Selv en så kritisk forsker som Bart D. Ehrman slår i boken «Did Jesus exist?» fast at Jesus er uvanlig godt bevitnet som historisk person. Det er så mange kilder, både innenfor og utenfor Bibelen, som samstemmer om hovedpunktene i Jesu liv, sier han.

Uenigheten står om hvordan den historiske Jesus skal tolkes.

– Var han en endetidsprofet, eller var han Guds sønn. Og ikke minst: Var han den han ga seg ut fra å være, og den disiplene hans mente han var? Sto han opp fra de døde? På disse spørsmålene vil ulike forskere svare ulikt, sier Sagrusten.

Han poengterer imidlertid at det er noe annet enn å sette spørsmålstegn ved om Jesus fra Nasaret har levd, og at han var kjent for å gjøre store under og undervise folket om Guds rike.

– Hvis du bruker samme metode som Jesus-skeptikerne, kan du dra i tvil om alle historiske personer har levd, sier Sagrusten.

Faktabasert

Teologen påpeker at det totalt er funnet rundt 5.850 greske manuskripter og fragmenter av Det nye testamente. Dette er svært mye sammenliknet med alle andre tekster fra antikken.

– Skeptikerne som du møter i kommentarfelt på internett og andre steder, krever å få se originalene. Men disse finnes ikke for noen skrifter fra denne perioden, sier Sagrusten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans opplevelse er at en del av dem som avviser Jesus som historisk person, er sterkt kritiske til kristendommen.

– Men det er også noen som virker mer ureflekterte og ubevisste, og tenker det må være usikkert fordi det er så lenge siden, sier han.

Uansett mener han det er viktig å imøtegå kritikken med fakta.

– Kunnskap er alltid bra. Hvis folk underviser i kristendom uten å ha kunnskap om de historiske kildene, kan man få inntrykk av at «det var en gang» det skjedde. Er man selv usikker, blir formidlingen lett usikker, sier han.

Samtidig påpeker Sagrusten at det ikke bare er Jesus-skeptikerne som kan nå langt ut via internett.

– Det er like store muligheter for den som er flink til å gi dem tilsvar, sier han.

Nye bøker

Viserektor Lars Dahle ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen understreker også at det er viktig å utruste kristne til å møte slike utfordringer, både i formidling og samtale. Derfor har man satset på å gi dette rom både i studietilbudet kommunikasjon og livssyn og i samarbeid med Damaris Norge, ikke minst på nettsiden snakkomtro.no.

– Særlig aktuelle er kommunikasjon- og livssynlærer Stefan Gustavssons bøker Skeptikerens guide til Jesus I og II, sier Dahle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Mange unge tror ikke Jesus har levdJesu eksistens