Fremmede: – Massiv kinesisk innvandring gjør uighurene fremmede i eget land. Mens kinesere lokkes med økonomiske frynsegoder for å flytte til Xinjiang, drives uighurene ut i fattigdom, forteller den norske uighuren «Koltekin».

– Kina fører krig mot uighurene

Massedrap, overvåkning, billig alkohol og fasteforbud er blant metodene Kina bruker for å kneble det muslimske uighurfolket.

115 terror-celler er eliminert i provinsen Xinjiang, melder kinesiske myndigheter.

Dette skal være resultatet av et halvt års kampanje for å slå ned på terrorvirksomhet i den nordlige provinsen, som tradisjonelt har vært befolket av det muslimske uighur-folket. Kampanjen ble lansert i vår av Kinas president, Xi Jinping, og skal vare i et år, melder China Daily.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ren løgn at de har funnet så mange terrorister. Det er nemlig slik at enhver uighur som tør å protestere mot Kina, straks blir stemplet som terrorist, sier uighuren «Koltekin», en av drøyt tusen flyktninger fra uighur-folket som bor i Norge. Av hensyn til slekt og venners sikkerhet i Kina, tør han ikke bruke sitt virkelige navn.

Han er oppgitt over at verdenssamfunnet ikke reagerer.

– Alle sympatiserer med Tibet. Derfor må Kina besinne seg der. Ingen bryr seg om uighurene. Dermed kan Kina gjøre som de vil.

Massakre

Kinas kampanje mot terror i Xinjiang har vært blodig. I byen Yarkand endte kampanjen i katastrofe i månedsskiftet juli/august. Ifølge kinesiske myndigheter ble 96 personer drept. Uighurleder og Raftoprisvinner Rebiya Kadeer hevder derimot at hele 2000 ble drept, de fleste etniske uighurer.

Kadeer som nå er bosatt i USA, bruker ord som massakre, statsterrorisme og forbrytelser mot menneskeheten, ifølge Radio Free Asia.

Og bakgrunnen for hendelsen? Kinesiske myndigheters skylder på uighurer som angrep en politistasjon. Uighurer mener det blant annet har sammenheng med at lokalbefolkningen ble hindret i å overholde fastemåneden ramadan.

Tvangsforing

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og nettopp strenge restriksjoner på uighurenes religiøse liv, er en av kildene til folkegruppens dype frustrasjon.

– Barn under 18 år, samt studenter og offentlig ansatte får ikke gå i moskeen. Kvinner får ikke gå med hijab, og det er ikke lov å faste under ramadan, sier Koltekin. Han hevder at myndighetene tvinger folk til å spise og drikke, for å avsløre om de er troende muslimer

– De tilbyr deg vann og mat for å teste deg. Hvis du nekter å ta imot, er du i trøbbel, sier han.

Radio Free Asia melder om det samme. Den amerikanskbaserte radio- og nettjenesten har publisert bilder av studenter ved Kashgar College som fikk utdelt vann under ramadan. De ble truet med utvisning hvis de lot være å drikke og spise.

Den australske forskeren James Leibold hevder ifølge New York Times at Kina driver en kampanje for å få muslimske kvinner til å ta av seg hijaben.

– Kommunistpartiet tilbyr kvinner reiser til Urumqi eller Shanghai som belønning. De som beholder hijaben på, blir derimot straffet ved at de mister offentlige goder, eller blir satt i varetekt, forteller Leibold, som nylig kom tilbake fra en reise i Xinjiang.

11. september

Kina og uighurene i Xinjiang, eller Øst-Turkestan som de selv foretrekker å kalle provinsen, har aldri hatt noe hjertelig forhold. Uighurene mener at Kina okkuperer landet deres, mens Kina slår ned på alle forsøk på uighursk selvstendighetskamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Koltekin kom det store skiftet etter terrorangrepet 11. september 2001.

– Før dette skjedde, førte Kina kamp mot separatister i Xinjiang. Det gikk bare noen få dager etter 11. september før de begynte å omtale uighurer som terrorister.

Den norske uighuren tror folk vil bli overrasket hvis de går Kinas mange meldinger om terror i Xinjigang nærmere etter i sømmene.

– Hvis du studerer de såkalte terrorangrepene i Xinjiang, vil du bli forundret over hvor mange «terrorister» som er drept. I terrorangrep andre steder i verden er det oftest noen få terrorister som skader mange mennesker. I Xinjiang er det tilsynelatende omvendt. Betyr det at terroristene der er spesielt idiotiske – eller betyr det at politiet dreper store menneskemengder og stempler dem som terrorister? utfordrer han og lar det ikke være tvil om hva han selv mener.

Han mener Kina nå fører regelrett krig i Xinjiang.

Fremmedgjort

Koltekin beskriver en situasjon der massiv kinesisk innvandring gjør uighurene fremmede i eget land. Mens kinesere lokkes med økonomiske frynsegoder for å flytte til Xinjiang, drives uighurene ut i fattigdom. De presses ut av jobbene og jorda og nektes å bruke språket sitt.

– Det hetes at opplæringen skal være tospråklig, men all undervisning er på kinesisk. Barna våre vokser opp uten å kunne lese og skrive sitt eget språk, forteller Koltekin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Myndighetene holder innbyggerne under streng kontroll gjennom overvåkning og et nett av informanter der folk oppfordres til å tyste på hverandre.

– Det er som under Stalin-tiden. Folk tør ikke lenger å stole på hverandre.

Han hevder at kinesiske myndigheter forsøker å ramme kulturen. Blant annet med å pøse på med av billig alkohol, noe som i neste omgang fører til store sosiale problemer.

Slår alarm

I forbindelse med den internasjonale menneskerettighetsdagen 10. desember slår The Uighur American Association alarm på vegne av sine landsmenn i Xinjiang.

– Uighurene lever under stadig forverrede kår og blir nektet grunnleggende menneskerettigheter, sier de i en pressemelding.

Organisasjonen oppfordrer det internasjonale samfunn om å ta saken opp i møter med Kina, og ikke minst ta opp bruken av sikkerhetspolitikk som dekke for menneskerettighetsbrudd mot uighurer.

– Uighurene har ikke opplevd annet enn hard undertrykkelse under president Xi Jinping, sier direktør Alim Seytoff i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les flere artikler om Uighur-folket her

Uighurene

En tyrkisk folkegruppe som hovedsaklig lever i provinsen Xinjiang i Kina.

Foretrekker selv å kalle provinsen Øst-Turkestan

Følger tradisjonelt en moderat form for sunni-islam

Utsatt for hard undertrykkelse fra kinesiske myndigheter

President Xi Jinping har sett i verk en ettårig kampanje mot terror i Xinjiang

Les også
– Fra vondt til verre i Xinjiang
Les også
Uigurisk professor dømt til livsvarig fengsel i Kina
Les også
Dette treet pyntes flere ganger før julJul i Kina
Les også
Hyller misjonens bakkemannskapBoken
Les også
Kristen uighur nektes besøk av advokat