AfD-splittelse dagen etter valgseieren 

Frauke Petry, en av lederne i AfD på ytre høyre fløy i Tyskland, sier hun ikke vil være med i partiets parlamentariske gruppe. 

– Et anarkistisk parti kan ha suksess i opposisjon, men kan ikke gi velgerne et troverdig regjeringsalternativ, sa Petry da hun møtte pressen sammen med flere andre AfD-ledere mandag.

Så reiste hun seg og gikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen god start, vedgår Alexander Gauland, som har vært AfDs førstekandidat i valget sammen medAlice Weidel. I ytterste konsekvens kan partiet bli delt i to.

– Jeg kan ikke utelukke at noen vil følge henne ut i den politiske villmarken, sier Gauland til fjernsynskanalen n-tv.

Vil ha mer spiselig AfD

Petry vant et direktemandat i søndagens valg på ny nasjonalforsamling i Tyskland, men gjør det nå klart at hun ikke vil være en del av AfDs parlamentariske gruppe.

– Vi bør være åpne om det faktum at det er konflikt om AfDs politiske linje, sa Petry.

Konflikten førte i vår til at Petry ble skubbet til side av Gauland og Weidel i kampen om hvem som skulle bli AfDs førstekandidater.

Gjennombrudd

Men kranglingen har ikke skremt vekk velgerne. Tvert imot endte AfD som Tysklands tredje største med 12,6 prosent av stemmene i søndagens valg.

Valgresultatet vil gi AfD i alt 94 seter i Forbundsdagen.

AfD har vunnet velgere fra både venstre- og høyresiden og gjorde det spesielt sterkt i de østlige delene av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Weidel ber nå Petry om å trekke seg helt ut av AfD for ikke å gjøre enda mer skade.

Blødde velgere til AfD

Mens AfD-toppene kranglet, holdt regjeringspartiene møter for å slikke sårene etter valgnederlaget.

Tysklands statsministerAngela Merkel bemerket mandag ettermiddag at hennes kristenkonservative parti CDU og søsterpartiet CSU til sammen hadde tapt over 1 million velgere til AfD.

De konservative fikk bare 33 prosent av stemmene i valget, ned 8,6 prosentpoeng fra valget i 2013.

Sonderinger i vente

Også sosialdemokratiske SPD gikk markant tilbake i valget, og SPD-lederMartin Schulz varslet søndag kveld at han ville avslutte regjeringssamarbeidet med Merkel og gå i opposisjon.

Merkel mener på sin side at hun har fått mandat til å fortsette. Hun sier hun ønsker å diskutere et mulig regjeringssamarbeid med FDP og Grüne, men også med SPD.

– Vi skal fortsette å ha kontakt med SPD, selv om de har sagt at de ikke vil det, sa Merkel da hun møtte pressen i Berlin.

Alle partier har et ansvar for å bidra til at Tyskland får en stabil regjering, påpekte hun.