Rettigheter settes til side i Tyrkia

Tyrkia setter til side deler av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, bekrefter visestatsminister Numan Kurtulmus fra regjeringspartiet AKP.

Dette følger av unntakstilstanden som presidentRecep Tayyip Erdogan har varslet, og som nasjonalforsamlingen skulle slutte seg til senere torsdag.

Visestatsministeren forsøkte å tone ned dramatikken og sa at detTyrkia nå gjør, er å sammenligne med det den franske regjeringen gjorde etterterrorangrepene i Paris. Han sa at unntakstilstanden kanskje ikke behøver å vare lengre enn seks uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sandpåstrøing

Erdogans partiAKP har et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og voteringen synes som ren sandpåstrøing. Den tyrkiske opposisjonen er svært bekymret og advarer mot enevelde og et styre uten kontroll og innsyn.

Gruppelederen for Folkets demokratiske parti, en sentrum-venstre gruppering i nasjonalforsamlingen, sier til CNN Turk at unntakstilstanden i praksis er et sivilt kupp mot de folkevalgte.

Det kurdiskvennlige partiet HDP sier at kuppforsøket blir brukt som et påskudd til å fengsle og likvidere alle dem som motarbeider regjeringen, og til å begrense frihet og vanlige demokratiske rettigheter.

Enmannsstyre

Partiet frykter at enmannsstyret til Erdogan blir enda mer undertrykkende enn før og at presidenten søker stadig mer makt.

Den tyrkiske grunnloven sier at en unntakstilstand gir regjeringen mulighet til helt eller delvis å sette til side grunnleggende rettigheter og friheter, så lenge ikke internasjonale forpliktelser blir brutt.

Nasjonalforsamlingen kan støtte unntakstilstand i en periode på inntil seks måneder.

Advarer

FlereEU-ledere advarer Erdogan mot å overdrive. Tysklands utenriksministerFrank-Walter Steinmeier sa torsdag at unntakstilstanden ikke må vare lengre enn absolutt nødvendig og så bli avsluttet.

Nye fullmakter skal kun brukes mot dem som beviselig deltok i straffbare handlinger, og ikke mot folk som angivelig har en annen politisk mening enn regjeringen, understreket den tyske utenriksministeren.