Nigerianske Itohan Moses, offer for menneskehandel, er velkjent i kristne kretser på Sørlandet for sin sang. Foto: Silje Rognsvåg

Kristne kritiske til tvangsretur av nigeriansk kvinne

Itohan Moses fra Nigeria skulle ha sunget på KrFs valgvake i Kristiansand. Natt til torsdag ble hun hentet av politiet og sendt til Trandum transittmottak.

I 4-tiden natt til torsdag ble den nigerianske kvinnen hentet av politiet på mottaket i Vågsbygd i Kristiansand for å tvangsreturneres til hjemlandet. Minst tre politibiler skal ha vært på stedet. Itohan Moses ble fratatt mobiltelefonen.

Pågripelsen opprører kristne miljøer på Sørlandet. Den kristne kvinnen har bodd på Sørlandet en stund og er godt kjent for sin sangstemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har hatt henne med på møter og hun sang seg inn i alles hjerter, sier Leif Solheim i Blå Kors, som er sanger i Sødalstrioen, og Moses sin gode venn og støttespiller.

Valgvake-sang

Førstkommende mandag skulle Moses ha sunget på KrFs valgvake på Ernst hotell i Kristiansand.

Hun var også invitert til å synge på bedehuset på Flekkerøya en av de neste helgene. Det opplyser Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand, til Dagen.

– Justismord

Kristiansen kaller pågripelsen et justismord.

– Jeg synes det er trist og ikke en rettsstat verdig at Itohan Moses ble henta i 4-tida i natt. Med de opplysninger jeg har opplever jeg at hun er utsatt for justismord, sier Kristiansen.

Kvinnen kom til Norge fra Nigeria som offer for menneskehandel i 2006. Hun kom seg ut og fikk hjelp, men havnet i fengsel i ni måneder etter beskyldninger om hallikvirksomhet.

Det ble hun frifunnet for av lagmannsretten 5. september, ifølgeFædrelandsvennen.

– Så langt jeg vet har hun ikke fått erstatning fra den norske stat, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Advokat Brynjar Meling har ikke svart på Dagens henvendelser.

Rettssak

I fjor gikk flere støttespillere sammen om å finansiere advokatregningen for å gå til sak og gjøre UNEs vedtak om utsendelse ugyldig. Etter en pause skal rettssaken fortsette i høst.

– Hun burde fått lov til å være i Norge i alle fall til rettssaken er gjennomført. Hun burde også få bli på grunn av sin helsetilstand og fordi hun ikke har fått erstatning fra den norske stat, sier Kristiansen til Dagen.

Sang på Kanal 10

Støttespiller og venn Leif Solheim ble varslet om pågripelsen torsdag morgen. Det skal ha vært en viss dramatikk og pepperspray inne i bildet, før kvinnen løpte mot et nabohus for få hjelp av noen hun kjente.

Solheim håper at advokaten nå skal greie å få utsatt utsendelsen.

– Hun har vært med Elieser (Den indre sjømannsmisjons båt, journ.anm.) opp på Vestlandet, sunget på Evangeliske sanger i sør og på Kanal 10. Hun er en ressursdame til de grader, og nå vil de sende henne ut. Det er så bak mål som det kan få blitt, sier Solheim.

Vil endre regelverket

KrFs stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, synes saken er trist.

– Jeg kjenner problematikken godt. I vår fremmet vi et forslag for å endre regelverket, som vil bli behandlet senere i høst, sier Ropstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag får ofre for menneskehandel kun innvilget opphold i Norge dersom bakmennene blir domfelt.

– Når det er rettslig bevist at du er offer for menneskehandel, får du opphold. Denne kvinnen har ikke det, sier Ropstad.

Han er optimistisk for at de andre partiene på Stortinget vil bli med på å endre regelverket slik at personer får opphold dersom de kan sannsynliggjøre at de er ofre for menneskehandel.

– Men det blir for sent for denne kvinnen. V klarer ikke gripe inn i enkeltsaker, sier Ropstad.