Tunisia frykter destabilisering etter angrep i grenseby

Tunisia frykter for økt destabilisering etter at 50 personer er drept i harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og ytterliggående islamister i grensebyen Ben Guerdan, like ved Libya.

Sammenstøtet startet tidlig mandag morgen idet en stor gruppe ytterliggående islamister forsøkte å storme militærkaserner i byen. Kampene endte med at minst 50 personer ble drept, blant dem 33 ytterliggående islamister, ifølgeTunisias innenriksdepartement.

Blant de drepte var også ti medlemmer av sikkerhetsstyrkene og minst sju sivile, deriblant en tolv år gammel jente.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:En av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplanene

Tunisiske myndigheter besluttet samme dag å innføre portforbud i byen, noe som betyr at innbyggerne må holde seg inne fra klokka 19 om kvelden til klokka 5 neste morgen.

Tunisias presidentBeji Caid Essebsi fordømmer angrepene og sier de var koordinert og trolig hadde som formål å skaffe kontroll over grenseområdet tilLibya. Presidenten lover «å utrydde disse rottene», som han uttrykte det mandag ettermiddag.

Turistøy sperret av

Seks personer er pågrepet, samtidig som det jaktes på angripere som skal ha kommet seg unna. Alle veiene ut og inn av byen ble mandag sperret av, i likhet med øya Djerba, som ligger nord for byen og er et populært turistmål.

Myndighetene ba mandag morgen innbyggere om å holde seg inne som følge av kampene i sentrum av byen. Lokale medier melder at myndighetene har stengt grenseovergangen Ras Jedir til Libya.

Tunisia har den siste tiden skjerpet grensekontrollen mot Libya som følge av frykt for terrorangrep i regi avIS. I fjor ble flere titall mennesker drept i to store terrorangrep, mot Bardo-museet i hovedstadenTunis og et strandhotell i feriebyen Sousse.

LES OGSÅ:Minst 27 drept i angrep på to turisthoteller i Tunisia

Angriperne hadde fått opplæring i Libya, der IS-tilknyttede jihadister har tatt kontroll over flere områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Britiske soldater

Storbritannia besluttet nylig å sende om lag 20 britiske soldater til Tunisia. De skal drive opplæring av tunisiske grensestyrker slik at de blir i bedre stand til å hindre at IS-krigere ikke tar seg inn i landet ulovlig.

For mindre enn en uke siden ble fem personer drept i en timelang skuddveksling ved Ben Guerdan etter at de tok seg ulovlig over grensen. Minst fire av dem var tunisiske statsborgere som hadde vært i Libya, og som kom tilbake for å utføre angrep i sitt hjemland, ifølge innenriksdepartementet.

Grensegjerde

Tunisia har bygd et 20 mil langt grensegjerde mot Libya i et forsøk på å hindre at ytterliggående islamister tar seg over grensen. Det dekker om lag halvparten av grensen mot Libya.

LES MER:Tunisisk demokratisk dialog hedres med fredspris

I forrige måned ble en IS-leir utenfor den libyske byen Sabratha angrepet av amerikansk flyvåpen. Flere titall krigere ble drept, en av dem antas å være Noureddine Chouchane, som regnes som hjernen bak de to store terrorangrepene i Tunisia i fjor.