TRUET: Mathias Berge forteller at han «selvsagt» mottar trusler fordi han har blitt kristen. Nå ber han justisminister hjelpe konvertitter som blir truet for sin tro.

Eks-muslim ber Anundsen om politihjelp

Konvertitten Mathias har to krav til justisminister Anders Anundsen (Frp): Hev politiets kompetanse om konvertitter. Gi oss egne kontaktpersoner.

Muslimer som har blitt kristne forteller om trusler i Norge, men få saker blir registrert hos politiet.

I dag skal justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) svare på spørsmål i Stortingets spørretime om hva han vil gjøre for å få flere saker frem i lyset og sikre beskyttelse for konvertitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak spørsmålet står KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad.

– Vi har mye fokus på det i totalitære regimer, men vi må også gjøre mer i Norge. Det er meget alvorlig for konvertitter at de blir utsatt for hatkriminalitet, sier Ropstad.

Trusler

Den iranske konvertitten Mathias Berge er en av dem som har opplevd trusler fra muslimer i Norge etter at han ble kristen. Han het tidligere Mathias Khezri, men etter at han fikk innvilget asyl, har han skiftet navn.

– Jeg har fått trusler fra muslimer og har snakket med PST og politiet. De sa at politiet ikke alltid kan hjelpe meg. Jeg er jo ikke landets statsminister, så de kan ikke passe på meg hele tiden, sier Berge.

Han bor selv i Bergen nå, men har et omfattende kontaktnett blant konvertitter over store deler av landet. Mange av dem får trusler, opplyser han.

Tok kontakt med politiet

I august i fjor fortalte Dagen om en kristen somalier som er blitt drapstruet i Norge. Den daværende 21-årige mannen fortalte hvordan han hadde mottatt drapstrusler fra landsmenn, både ansikt til ansikt og via mobil.

Somalier drapstruet for sin kristentro

Truslene toppet seg under fastemåneden ramadan i fjor sommer. Etter at han hadde vært på butikken og kjøpt brus, sto to somaliere utenfor og spurte hvorfor han ikke fastet, fortalte han til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fordi jeg er kristen, svarte jeg. De sa «Vi skal drepe deg», fortalte mannen til Dagen.

FAKSIMILE: Oppslag i Dagen 19. august 2014.

Han ønsket derimot ikke å anmelde dem.

– Jeg ønsker jo å tilgi dem. De er fra krigens Somalia, jeg vil ikke gjøre noe for at de skal havne i fengsel, forklarte mannen til Dagen.

Han har senere flyttet til en annen del av landet.

En kristenleder som jobber med en muslimsk folkegruppe i Norge, anslo overfor Dagen at det var rundt 30 kristne somaliere her i landet.

– Alle de kristne somalierne jeg kjenner til har mottatt dødstrusler. De har fått dem på forskjellige måter, gjerne via e-post og nettforum, sa mannen med misjonærbakgrunn til Dagen.

Kontaktperson

Mathias Berge har valgt å være åpen om sin tro, både i media og overfor muslimer. Han inviterer muslimske venner på kristne møter og har flere ganger vært i media. I 2011 fortalte han i Bergens Tidende hvordan han ble utsatt for trusler.

Når han hører at justisminister Anundsen skal svare på spørsmål om trusler mot konvertitter, ber han om tre ting:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De må ha en plan for trusler mot konvertitter. Vi må få egne kontaktpersoner i politiet. De må få mer kunnskap. De vet ingenting om hva det betyr å konvertere, sier Berge.

Må droppe besøk

Berge forteller at han selv er redd. Nå får han få trusler direkte, men andre venner varsler ham om at de har overhørt samtaler om ham.

Nå tar han egne forholdsregler i stedet for å stole på hjelp fra politiet.

– Jeg kan ikke alltid gå i byen eller besøke folk jeg kjenner.

Snakker ikke om troen

Han forteller at en del konvertitter velger å tie om sin tro i frykt for trusler.

– Mange som går i kirken er veldig redde og de tør ikke si at de er kristne. Jeg kjenner noen som har blitt kristne, men de går ikke med kors og snakker ikke om troen. De tør ikke, sier Mathias.

– Kjenner knapt til

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad etterlyser handling fra justisministeren og langt bedre kommunikasjon med konvertittmiljøene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi trenger tiltak som kan rive ned barrieren mellom den som opplever trusler for sin konvertering og politiet. Når jeg snakker med politiet, kjenner de knapt til at slike saker er meldt inn. Det skyldes at flyktninger ofte bærer med seg traumatiske erfaringer med sikkerhetspoliti hjemmefra som myndighetene bruker for å holde befolkningen i tømmene, sier han.

Ikke hos PST

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST opplyser at de har konsentrert seg om flyktningspionasje der opprinnelseslandet sender «spioner» etter dissidenter. Det gjelder da som regel politisk uenighet, ikke religiøse.

Bernsen kjenner ikke til saker der konvertitter blir utsatt for forfølgelse i Norge.

– Vi har noen få flyktningspionasje-saker, der de har rømt fra et regime. Jeg tror ikke vi har noen eksempler på at folk forfølges fordi de er konvertitter.

Hvis enkeltpersoner derimot har konvertert og opplever hatkriminalitet, faller ikke dette inn under PSTs område.

– Hatkriminalitet kan jo også handle om seksuell legning. Men at vi ikke kjenner til mange eksempler på det, betyr ikke at det ikke finnes, sier Bernsen.

Trusselvurdering

Leder for PST Agder, Knut Aurebekk, bekreftet til Agderposten i høst at den lokale sikkerhetstjenesten har mottatt meldinger om flyktningspionasje, men at de ikke har hatt kapasitet til å forfølge disse sakene. I stedet prioriterer de jihadisme.

I PSTs trusselvurdering fra februar heter det at flere stater bruker etterretningsvirksomhet for å kartlegge egne dissidenter i utlandet som utøver politisk aktivitet der. Det står ingenting om trusler mot personer som har gått over fra islam til kristentro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les hva justisminister Anundsen sa i Stortingets spørretime: Ber kirker kontakte politiet

Spørsmål til justisministeren

Onsdag skal justisminister Anders Anundsen (Frp) svare på følgende spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Stortingets spørretime:

«Statsråden har tidligere slått fast at krenkelse av enkeltpersoner som er motivert av religiøs forankring, vil bli sett på som hatkriminalitet. Undertegnede har fått flere henvendelser om saker der konvertitter har blitt utsatt for sjikanering, overgrep og drapstrusler på grunn av sin nye tro. Utfordringen er at få vil anmelde, og det finnes lite statistikk. Men alt fra prester, biskop og PST-sjef er bekymret. Hva kan statsråden gjøre for å få flere saker frem i lyset og sikre beskyttelse for konvertitter?»

Statsråden har tidligere slått fast at krenkelse av enkeltpersoner som er motivert av religiøs forankring, vil bli sett på som hatkriminalitet. Undertegnede har fått flere henvendelser om saker der konvertitter har blitt utsatt for sjikanering, overgrep og drapstrusler på grunn av sin nye tro. Utfordringen er at få vil anmelde, og det finnes lite statistikk. Men alt fra prester, biskop og PST-sjef er bekymret. Hva kan statsråden gjøre for å få flere saker frem i lyset og sikre beskyttelse for konvertitter?

Les også
Trosforfølgelse på hjemmebane
Les også
Somalier drapstruet for sin kristentroSomalia
Les også
Med rett til å drepe
Les også
Økt kristenforfølgelse i Somalia