En flokk med stær ved byen Netivot sør i Israel.

Tusenvis av stær lager imponerende skyformasjoner i Israel

Kan du gjette hvorfor fuglene flyr på denne måten?

Et imponerende syn er nok en gang å se over de oppdyrkede markene i det sørlige Israel. De siste dagene har enorme flokker med stær flydd i formasjoner i lav høyde over det flate landskapet i nærheten av Beersheva.

Ornitologer kaller fenomenet «murmarasjon» og hevder dette trolig hjelper de små fuglene å finne mat, samtidig som flyformasjonen er en måte å beskytte seg mot rovfugler på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før 1990-årene dro stærflokker i millionvis via Israel på vei nordover om våren og sørover til varmere strøk om vinteren.

Siden har tallet går dramatisk ned, men de siste par årene har tallet tatt seg opp igjen.

Israel er et transittland for trekkfugler høst og vår. Nå danser de svarte fuglene igjen over det oppdyrkede Negev i det sørlige Israel på vei nordover til Europa og de russiske steppene lenger øst.

Stær

Stær (vitenskapelig navn Sturnus vulgaris) er en spurvefugl. Stæren er et kjærkomment vårtegn da de synger og «gjør seg til» på hustakene i et forsøk på å lokke til seg en make. Fordi det ofte er flere hanner enn hunner blant stærene, er sangen også viktig for å holde andre hanner unna.

Stæren er en glimrende imitator, og ofte går sangen over fra stærens «egen» pludring til etterligninger av andre fugler som opptrer i nabolaget – fiskemåse, tjeld, vipe, storspove og lignende.

Stæren finner mat på bakken og er sterkt knyttet til jordbruksområder hvor beitende dyr holder graset kort. Den liker seg ikke i tett skog.

Stæren fins i hele Europa unntatt arktiske og alpine strøk, og i tilgrensende deler av Asia. I Spania, Portugal og de vestlige Middelhavsøyene er den bare vintergjest, og lever da side om side med den residente slektningen Middelhavsstær, (Sturnus unicolor), som er meget lik, men mindre flekket, og med kraftigere lyder. Disse to artene er så nær beslektet at enkelte autoriteter mener at de muligens bør regnes som underarter av en og samme art.

Stæren er innført i Nord-Amerika, hvor den er ganske vanlig i størstedelen av USA og tempererte strøk av Canada. Den er også innført i Australia, New Zealand og Sør-Afrika.

Kilde: Wikipedia

Les også
Ser på fuglene for å lære om misjonTormod Engelsviken