Statsminister Erna Solberg sender sine tanker til Danmark etter helgens skyteepisoder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Erna Solberg: – Jødene har behov for beskyttelse

Statsminister Erna Solberg (H) sier jødenes sikkerhet er høyt prioritert av norsk politi. Hun håper nordmenn ikke lar frykten ta overhånd etter helgens hendelser i København.

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

– Danmark har blitt utsatt for en avskyelig voldshandling. Dette føyer seg inn i et mønster der vi har sett at små grupper på én eller to personer har gjort «spektakulære» ting. Det er utfordrende å forberede seg på, men jeg føler PST og norsk politi gjør gode vurderinger når de følger bevegelsen til radikale miljøer, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Medfølelse

Statsministeren har fulgt situasjonen i Danmark tett i løpet av den første helgen i vinterferien, og rett etter at hun snakket med NTB, snakket hun med sin danske kollega Helle Thorning-Schmidt på telefon.

– Jeg har uttrykt hele det norske folks kondolanser og medfølelse, sier Solberg på Facebook om samtalen.

Hun håper nordmenn ikke lar seg skremme fra å møtes på samme måte som det danskene gjorde da de stilte opp på et seminar om ytringsfrihet lørdag.

– Det er viktig å ikke slå ned på enkeltgrupper og ikke la frykten ta oss. Da vinner terroristene, sier Solberg.

Høyt prioritert

I tillegg til skytingen ved kulturhuset, ble også en person skutt og drept utenfor en synagoge i byens sentrum. På spørsmål om hun vet om det jødiske samfunn i Norge har bedt om mer beskyttelse svarer hun:

– Jødene er en minoritet med behov for ekstra beskyttelse, og de har opplevd at de er et mål. Deres sikkerhet har vært høyt prioritert hos norsk politi og vil også være det fremover, svarer Solberg.

Hun henviser for øvrig til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politiet for å vurdere sikkerheten fremover.

Les også
Norske jøder har et nært forhold til den terrorrammede danske menighetenAngrepene i København
Les også
Økt sikkerhet ved synagoge kan ha forhindret massakreAngrepene i København
Les også
Oslo-politiet tar grep etter skytingen i København
Les også
Antatt gjerningsmann i København skutt og dreptAngrepene i København
Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København