IS-MOTSTANDER: En frivillig Shiite-soldat som støtter irakiske myndighetene i krigen mot Islamsk Stat (IS) viser seierstegn i landsbyen Fadhiliyah som styrker presterte å ta tilbake fra terrororganisasjonen for få dager siden.

Tar livet av terrorister – skurker eller helter?

21 år gamle Vian har drept over 100 IS-soldater, og ses på som en helt. Samtidig har Israel i en årrekke fått massiv kritikk for sin krigføring mot Hamas. – Det har en enkel forklaring, sier islam-ekspert Lars Akerhaug.

De siste månedene har IS mer eller mindre dominert det norske mediebildet. Videoer på nett av gisler som halshugges, massekidnappinger av kristne og terroraksjoner i Europa er noe av det organisasjonen har foretatt seg.

En ting som har vært et kjennetegn for gruppen, er dens utilgjengelighet. Få i Europa har sett IS i aksjon på nært hold, og mange har derfor vanskelig for å plassere dem i landskapet av terrororganisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Journalist og forfatter av boken «Norsk Jihad», Lars Akerhaug, mener det er flere likhetstrekk mellom IS og en annen gruppering, som har operert over et langt større tidsrom, nemlig Hamas.
Post by Dagen. Islam-eksperten er samtidig klar på at det finnes minst like mange forskjeller.

– De har det samme målet, men er samtidig uenige om hvordan de skal nå det. Idealsamfunnet skal følge sharia-lovene, men gruppene har forskjellige metoder. Det er ikke så rart at Norge gir mer støtte til kampen mot IS enn til krigen mot Hamas. Det er en større global enighet om at IS må bekjempes. IS er jo ikke bare i strid med sekulære arabiske regimer, men også med andre islamistgrupper, sier Akerhaug til Dagen.

VIDEO: Se Lars Akerhaugs foredrag om norske islamister

Akerhaug mener det er forståelig at personer med sterk Israel-sympati kan oppleve at det er for lite oppmerksomhet rundt det Hamas foretar seg i Midtøsten. Han lister opp følgende to hovedårsaker:

– For det første er det mange norske muslimer som reiser ned for å slutte seg til IS, og dette har skapt veldig mye oppmerksomhet. For det andre har IS konsentrert seg mye om å angripe mål i vesten. Uansett hva vi måtte mene om Hamas, har de ikke utgjort en direkte terrortrussel mot vestlige mål de siste årene, slik som IS har. Kun mot Israel, ikke direkte mot folk i Norge. Derfor er det veldig forståelig at media her til lands er opptatt av IS.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Dreper IS-krigere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har også blitt gjort diverse intervjuer med personer som kjemper mot IS, enten det er norske fremmedkrigere eller kurdere som forsvarer sitt territorium i Midtøsten.

TV 2 hadde for noen dager siden en reportasje om en kurdisk hær som utelukkende består av kvinner. 21 år gamle Vian har kommandoen over en militærbase nordøst i Syria, og kapteinens hverdag handler for det meste om å kjempe mot IS.

– Jeg liker ikke å drepe folk, for de er også mennesker. Men jeg vet at hvis jeg ikke dreper dem, dreper de meg, sier kvinnen som kalles Vian, hvorpå TV 2 spør:

– Hvor mange IS-krigere har du drept?

– Hvis jeg må tippe, er det kanskje 100, svarer Vian.

– Så mange?

– Jeg er ikke sikker. Jeg er skarpskytter.

Siden borgerkrigen i Syria startet for fire år siden har Vian kjempet, både for friheten og for kvinners rettigheter, skriver TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vian viser fram et arr i hodet.

– Ble du skutt i hodet, spør TV2.

- Ja, svarer Vian.

I kommentarfeltet under saken som er publisert på Facebook, hylles Vian for sin innsats i krigen mot IS.

«Hun fortjener medalje», er det en som skriver. «100 er ikke nok», skriver en annen.

Politisk enighet

Dagen har tidligere skrevet om norske Bjørn Godeseth som var fallskjermjeger for Israel på Gazastripen. Da 28-åringen tjenestegjorde, måtte han blant annet drepe en 12 år gammel jente ikledd israelsk militæruniform over eksplosiver som var teipet fast til kroppen hennes.

Les intervjuet: Norske Bjørn var skarpskytter for Israel på Gazastripen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Artikkelen om Godeseth skapte sterke reaksjoner, men mye av det som møtte ham i kommentarfeltet under saken var langt ifra hyllester: Et av ordene som gikk igjen var «barnemorder».

Godeseth ble også på en blogg sammenlignet med den norske terroristen Anders Behring Breivik som drepte 77 mennesker, mesteparten ungdommer, i et terrorangrep på Utøya og ved regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Både Røde Kors og Palestinakomiteen trakk linjer mellom Godeseths krigføring for Israel og nordmenn som reiser ned til Syria for å slutte seg til IS.

– Hvorfor tror du Godeseth møtte så mye kritikk, mens den kvinnelige soldaten som TV 2 skriver om, ikke møter kritikk på samme måte?

– Det er enkelt å svare på: Alle er enige om at IS må bekjempes. Man kan være uenige om metoder, men alle forstår dette og er enige. Synet på Israel/Palestina-konflikten er derimot ulikt i norsk politikk, og dette gjør at man får sterkt usaklige reaksjoner, sier Akerhaug.

– Benjamin Netanyahu sammenlignet jo kampen mot Hamas med kampen mot IS. Jeg kan forstå bakgrunnen for at han sier det, fordi Israel oppfatter denne kampen slik. Jeg skal ikke si at sammenligningen er riktig, men jeg kan forstå det, fortsetter han.

Endetidsslaget

For et par dager siden hadde Nettavisen en artikkel der hovedbildet viser rundt 70 barn, de yngste fem år gamle, som trenes opp til jihad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jihad kommer av det arabiske ordet jahada, som betyr å «utvise det ytterste forsøk» eller «å streve». Ifølge Wikipedia oversettes ordet vanligvis med «hellig krig».

Illustrasjonen er et skjermdump av en ni minutter lang video publisert av IS. Her bøyer barna seg mot Mekka, de plukker opp våpen og gjennomfører eksersis.

Organisasjonen har også tidligere vist at de bruker barn i krigføringen, skriver Nettavisen. Sist i januar da gruppen publiserte en video av en ung gutt som tilsynelatende henretter to personer.

Lars Akerhaug mener at IS sin bruk av barn skiller seg fra måten Hamas bruker barn på.

– IS oppdrar barn til å bli soldater, mens Hamas har forsøkt å gi dem vanlig skolegang. Hamas forsøker å bygge en normal stat med unormale lover, der hensikten er en normalfungerende stat. Denne visjonen deler ikke IS. For dem er dette slaget om endetiden, sier han.

Lokalvalg på Karmøy

Hanne Røislien er Israel-ekspert og religionshistoriker. Hun mener at det ikke er naturlig å sammenligne IS med Hamas, uavhengig av formål, fordi Israel/Palestina-konflikten skiller seg så drastisk fra alle andre konflikter i verden.

– Israel/Palestina-konflikten har en egenart som gjør den helt unik fra de andre konfliktene vi kjenner. IS sine metoder er råere i større skala, og de har fått fritt spillerom. De har til dels flere internasjonale støttespillere og de har internasjonale ambisjoner. Det har ikke Hamas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tror du folk i Norge har lettere for å vise sympati med nordmenn som drar ned for å kjempe mot IS kontra nordmenn som er frivillige eller kjemper for IDF mot Hamas?

– Israel/Palestina-konflikten er toneangivende, og spiller på andre følelser og argumenter – både internasjonalt og lokalt. Konflikten kan plutselig ha noe å si for lokalvalget på Karmøy.

Økt bevissthet

– Føler du at sympatien for Israel har vært økt i Norge etter disse terrorangrepene rundt om i Europa?

– Folk tenker kanskje ikke at det har så mye med Israel å gjøre. Bevissthet rundt det å skille mellom Israel og jøder har økt. Det har vært veldig interessant å observere hvordan muslimer slår ring rundt den jødiske minoriteten. Det har liksom ikke vekket noen Israel-debatt, men heller for første gang vist at folk kan skille mellom ting.

VIDEO: Se Lars Akerhaugs foredrag om norske islamister

Islamsk stat (IS) / Hamas

Både Hamas og IS er terrororganisasjoner.

Både Hamas og IS er islamistiske grupper.

Begge ønsker at idealsamfunnet skal følge sharia-lovene.

Begge organisasjonene bruker barn i krigføringen.

Ingen av gruppene er fremmed for å ta livet av sine egne.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammenlignet kampen mot Hamas med kampen mot IS.

Selv om IS og Hamas har et ganske likt mål, er de uenige om hvordan de kommer seg dit.

Hamas samarbeider gjerne med andre organisasjoner, det gjør ikke IS.

IS er upragmatiske, mens Hamas er pragmatiske.

IS har en global konsentrasjon, mens Hamas retter seg mot Israel og Midtøsten.

Les også
Se Akerhaugs foredrag om norske islamister
Les også
Irak: 30.000 soldater marsjerer mot Tikrit
Les også
– IS har løslatt 28 kristne assyrere
Les også
– En flom av løgner mot Israel
Les også
– Hamas på Egypts liste over terrororganisasjoner
Les også
Irak: Har innledet offensiv mot IS
Les også
– IS har kidnappet 220 assyriske kristne