9. august 1982: Politi og redningsmannskaper utenfor Jo Goldenberg-restauranten i Paris. Seks mennesker ble drept og 22 skadet da væpnende personer skjøt rundt seg og kastet en håndgranat inn i restauranten.

Mann bosatt i Norge etterlyst for angrep på jødisk restaurant i 1982

En 56 år gammel mann bosatt i Norge er etterlyst for et dødelig angrep på en jødisk restaurant i Paris i 1982. Frankrike har sendt ut arrestordre på 56-åringen og to andre mistenkte i samme sak.

Frankrike har sendt ut en internasjonal arrestordre på tre menn. De tre mistenkte er en 56-åring som bor i Norge, en 59-åring bosatt i Ramallah på Vestbredden og en 62-åring bosatt i Jordan, ifølge en rettslig kilde i Frankrike.

Bildet er tatt inne i den jødiske Jo-Goldenberg-resturanten i rue des Rosiers i Paris, to dager etter terrorangrepet i 11. august 1982.

I alt seks personer ble drept og 22 såret i angrepet mot den jødiske restauranten i den franske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har blitt omtalt som det dødeligste angrepet mot jøder i Frankrike siden andre verdenskrig.

Stormet restauranten

I etterkant av angrepet for 33 år siden ble den militante, palestinske Abu Nidal-organisasjonen anklaget for angrepet.

Angrepet startet midt på dagen 9. august i 1982, da en håndgranat ble kastet inn i restauranten i det jødiske kvarteret i bydelen Marais.

To væpnede menn gikk inn i restauranten, der rundt 50 mennesker oppholdt seg. Mennene skjøt mot folk i restauranten og deretter mot dem som flyktet nedover gatene i Paris.

De to mennene kom seg unna i etterkant av angrepet. Ifølge det franske ukebladet Paris Match er det 56-åringen i Norge og mannen bosatt i Jordan som etterlyst for selve angrepet. Den siste, 59-åringen på Vestbredden, er etterlyst for å ha bistått de to andre.

Til Norge i 1991

De tre som nå er mistenkt, blir alle knyttet til Abu Nidal-organisasjonen.

56-åringen som nå er etterlyst, kom til Norge i 1991, ifølge Paris Match. Ukeavisen skriver at han flyttet til Norge med sin kone og fire barn, samt at han i 2002 fikk norsk statsborgerskap.

Da han flyttet til Norge, skal han ha oppgitt tilknytning til den syriske fløyen av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO), men nektet for å ha hatt noe med Abu Nidal-organisasjonen å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagbladet skriver at mannen i dag bor i Telemark. Hans første folkeregistrerte adresse var på Vestlandet, før han senere har bodd i Fredrikstad og ulike steder i Telemark. Ifølge avisen skal mannen i tillegg være straffedømt en rekke ganger.

Les også
Israels ambassadør: – Antisemittisme og islamofobi to sider av samme sak
Les også
Solberg: – Må være forberedt på økt rekruttering til flere ekstremistiske miljøer
Les også
– Hamas på Egypts liste over terrororganisasjoner
Les også
Jødehatet i ny forkledning
Les også
Mann fengslet for medvirkning til København-angrep
Les også
Jødisk blad kamufleres på grunn av redsel
Les også
Araberne banker på Knessets dørValget i Israel