Politiet har sperret av området rundt bygningen på Nørrebro i København der den mistenkte gjerningsmannen ble drept i en skuddveksling med politiet tidlig søndag morgen. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

Antatt gjerningsmann i København skutt og drept

Dansk politi mener mannen som ble skutt og drept av politiet på Nørrebro i København søndag morgen, sto bak begge attentatene i hovedstaden.

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

– Vår foreløpige antakelse er at det er den samme gjerningsmannen som står bak begge skuddepisodene, og at den gjerningsmannen som ble skutt ved Nørrebro stasjon, er den som står bak de to attentatene, sa politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse i København søndag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke noe som på nåværende tidspunkt indikerer at det er andre gjerningsmenn, la han til.

Totalt to sivile menn ble drept og fem politifolk ble såret i de to angrepene i København lørdag ettermiddag og natt til søndag.

Se direktesendingen fra NRK og dansk TV:

Høynet beredskap

Politiet har høynet beredskapen i den danske hovedstaden etter angrepene.

– Det er for å skape trygghet for befolkningen, og det vil vi fortsette med i de kommende timene, sa sjefinspektør Torben Mølgaard Jensen.

Han beskriver politiaksjonen i København, som startet i 15.30-tiden lørdag ettermiddag, som en av de største uvarslede politiaksjoner i Danmark i nyere tid.

– Vi har fortsatt et stort etterforskningsarbeid foran oss, sa politiinspektør Skov.

To drepte

En 55 år gammel mann ble drept, og tre politibetjenter ble såret da en væpnet mann fra utsiden skjøt mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro lørdag ettermiddag. Gjerningsmannen flyktet fra stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Folk var samlet i kulturhuset i forbindelse med et debattmøte om ytringsfrihet, der også den svenske kunstneren Lars Vilks og Frankrikes ambassadør til Danmark var til stede.

Tidlig natt til søndag ble en ung jødisk mann skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade i sentrum. Ytterligere to politifolk ble såret da det ble løsnet skudd mot dem. Den jødiske mannen som ble drept, sto vakt ved synagogen mens det pågikk en konfirmasjon inne i bygget.

Alle de fem politifolkene som ble skutt, er utenfor livsfare.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Rømte

Den mistenkte rømte fra angrepet på Østerbro i en Volkswagen Polo. Bilen ble senere funnet forlatt på Borgervænget.

Dansk politi opplyste søndag at de via overvåkingsbilder hadde sett den mistenkte deretter ringte etter en drosje. Drosjesjåføren ble avhørt, og det kom fram at en mann hadde blitt kjørt til sitt hjem nær Nørrebro stasjon.

Der oppholdt han seg i rundt 20 minutter før han forlot stedet igjen klokken 16.37. Bygningen ble satt under observasjon av en spesialstyrke fra Politiets Efterretningstjeneste fra klokken 23, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klokken 4.50 søndag morgen kom den mistenkte hjem igjen, og det kom til ildutveksling mellom mannen og politiet.

Politifolkene på stedet ropte først til den mistenkte, men mannen trakk et våpen og skjøt mot dem. I en pressemelding søndag morgen kommer det fram at han avfyrte flere skudd. Politiet besvarte ilden og tok livet av den mistenkte.

– Kynisk terrorhandling

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kaller attentatene en kynisk terrorhandling.

– Det er en uendelig trist morgen, hvor vi alle tenker på ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge av en kynisk terrorhandling mot Danmark, sier Thorning-Schmidt søndag morgen ifølge Ritzau.

– Regjeringen følger utviklingen nøye. Ingen skal slippe unna med å angripe det åpne, frie og demokratiske danske samfunn, sier statsministeren.

Angrepene i København

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

* Lørdag ettermiddag, rundt klokken 15.30, ble en 55 år gammel mann drept da en maskert gjerningsmann åpnet ild med automatvåpen mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro.

* Tre politifolk ble såret, to av dem var livvakter fra sikkerhetspolitiet PET.

* Det ble skutt inn i kulturhuset fra utsiden. Politiet besvarte ilden, og den mistenkte rømte fra stedet i en Volkswagen Polo.

* Klokken 16.17 lørdag ankommer mannen, som politiet senere utpekte som hovedmistenkt, en adresse i Nørrebro i drosje. 20 minutter senere kommer han ut igjen, viser overvåkingsbilder politiet har innhentet.

* Fra klokken 23 setter en styrke fra PET boligen under overvåking. Mannen er på dette tidspunktet fortsatt ikke identifisert.

* Like før klokken 1 natt til søndag åpnet en person ild mot politifolk utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade ved Nørrebro. En ung jødisk mann ble drept, mens to politibetjenter ble såret.

* Rundt klokken 5 ankommer den mistenkte adressen i Nørrebro. Politiet opplyser at de roper til mannen, som svarer med å åpne ild. Politiet skyter tilbake og tar livet av mannen.

* Søndag morgen opplyser dansk politi at de tror den drepte sto bak både angrepet ved Krudttønden i Østerbro og angrepet utenfor synagogen.

* Både den franske ambassadøren og kunstneren Lars Vilks var til stede på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset Krudttønden. Ingen av dem ble såret, og Vilks ble kjørt i sikkerhet på hemmelig sted.

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

(Kilder: NTB, Ritzau, TT, politiet i København)

Les også
Islamkritiker: For farlig å delta i debattmøterAngrepene i København
Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København
Les også
Lars Vilks – kompromissløs og kontroversiellFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
Jagland: – Ytringsfriheten er truet i hele Europa
Les også
Politiet jakter på gjerningsmann etter terror i København