Fransk-tunisier identifisert etter Nice-terror

Identitetspapirene til en 31 år gammel fransk-tunisier er funnet i lastebilen etter terrorangrepet i Nice. Minst 84 mennesker ble drept da lastebilen meide dem med over en 2 kilometer lang strekning.

Lastebilangrepet i Nice var en terrorhandling, sier presidentFrançois Hollande. Flere barn er blant de minst 84 drepte.

– Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa presidenten i en sorgtung tale som ble sendt på TV til det franske folk like før klokka 4 fredag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hollande sier angrepet sent torsdag kveld unektelig bar preg av terror. Presidenten opplyser videre at flere barn er blant de drepte.

InnenriksministerBernard Cazeneuve bekrefter samtidig at tallet på drepte er steget til minst 84. Rundt 50 andre ble såret, av dem 18 kritisk. I tillegg har 120 øvrige fått behandling for sjokkskader eller mottatt annen nødvendig hjelp, ifølge innenriksdepartementets talsmann Pierre-Henry Brandet.

Grusomme scener

Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som hadde møtt opp for å se på fyrverkeriet ved havnepromenaden Promenade des Anglais.

Lastebilen meide ned mennesker over en 2 kilometer lang strekning mens sjåføren samtidig skjøt mot folkemengden, før sjåføren til slutt ble skutt og drept av politiet. Vitner beskriver grusomme scener og forteller at vrakdeler fløy i luften mens bilen pløyde seg gjennom folkemengden. Ifølge Christian Estrosi, som leder regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, var bilen lastet med granater og våpen. Estrosi var inntil midten av forrige måned ordfører i Nice.

– Dette er den verste tragedien i Nices historie, skriver han påTwitter.

Fant ID-kort

Etter angrepet lå flere titall døde personer på bakken, og stranden ved havnepromenaden ble nærmest omgjort til et feltsykehus, ifølge lokalavisen Nice-Matin.

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvar for angrepet. En politikilde sier til nyhetsbyrået AFP at det er funnet identitetskort som tilhører en 31 år gammel franskmann med tunisisk bakgrunn, i lastebilen. Lastebilen var en leiebil.

– Etterforskere jobber for å finne ut om sjåføren handlet alene eller om han hadde medsammensvorne som kan ha flyktet, sier Brandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kom rett mot oss

Det er mange nordmenn på ferie i Nice for tiden, menutenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at noen av dem er drept eller såret i Nice. Folk oppfordres til å ta kontakt med pårørende.

Flere ferierende nordmenn forteller at de er kommet tett på hendelsen. Norske Petter Ødegaard sier tilVG at gatene var fulle av folk før lastebilen begynte å kjøre ned folk.

– Jeg krysset tilfeldigvis veien for å komme meg ut av folkemengden, da det kom rare lyder og skrik. Det var lastebilen som traff folk. Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden, etterfulgt av masse skudd. Da begynte jeg å løpe mot hotellet, sier han.

Kristian Julius fra Stockholm beskriver angrepet slik overforAftonbladet:

– Bilen kjørte uten lys. Den kom mot oss. Vi kastet oss til siden i siste sekund. Det lå flere døde på veien. Det var panikk. Folk var hysteriske. Vi sprang ned til stranden i frykt for at den skulle ha med sprengstoff, sier han.

Grensevakt

President Hollande opplyser at han har mobilisert reservestyrkene i både hæren og politiet som følge av angrepet. Styrkene skal spesielt settes inn for å kontrollere Frankrikes grenser.

Unntakstilstanden som har rådet siden terrorangrepet som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor, forlenges dessuten i tre måneder.

Blodbadet i Nice skjedde få timer etter at den franske regjeringen kunngjorde at unntakstilstanden ikke skulle forlenges etter 26. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I TV-talen fredag morgen sa Hollande at Frankrike skal styrke sin rolle i kampen mot ekstremistgruppaIS i Irak og Syria etter angrepet i Nice.