Regjeringen får ikke flertall for å frata fremmedkrigere passet

Høyre og Frp får trolig ikke flertall for forslaget om at Justisdepartementet skal kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol. 

Stortingsflertallet sier nemlig nei til forslaget, melder NRK.

Arbeiderpartiet mener saken handler om grunnleggende rettsprinsipper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det å miste sitt norske statsborgerskap er svært inngripende. Det er en straff og skal oppleves som en straff, og nettopp derfor er det ikke slik at det er Sylvi Listhaug som skal frata noen et norsk statsborgerskap, det skal en norsk domstol gjøre, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap).

Også Venstre er imot forslaget om å frata fremmedkrigere både statsborgerskap og pass.

Både Storbritannia og Danmark har innført en ordning hvor de inndrar passene til mistenkte fremmedkrigere. Frp reagerer kraftig på at opposisjonen nå legger hindringer i veien for en slik ordning også i Norge.

– Det kan synes som om disse terroristenes rettssikkerhet er viktigere enn nasjonens sikkerhet, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til NRK.

Forslaget om å innskrenke bevegelsesfriheten til mistenkte fremmedkrigere har versert i flere år på Stortinget. Både Frps Solveig Horne og partifelle og tidligere justisminister Anders Anundsen har tatt opp dette tidligere.

Senest i fjor vår var justiskomiteen, som da besto av representanter fra Høyre, Ap, Frp, KrF og Sp, enig om å legge fram et forslag til ny passlov der myndighetene får muligheten til å frata mulige norske fremmedkrigere reisedokumentene deres.