Fransk politi: Terrormistenkte fikk ordre fra IS

Fem menn som nylig ble pågrepet i Frankrike, mistenkt for å ha planlagt terrorangrep 1. desember, handlet på ordre fra et IS-medlem i Irak eller Syria, opplyser fransk påtalemyndighet.

De fem mennene sitter fengslet uten å ha blitt formelt siktet, noe som er høyst uvanlig, men mulig som følge av unntakstilstanden innført etterterroren i Paris i fjor.

Torsdag opplyste franske politikilder at de mistenkte planla å utføre angrep mot Paris torsdag i neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dokumenter politiet har beslaglagt, viser at mennene uten tvil har en tilhørighet tilIS, og at de glorifiserer død og martyrdom, opplysteFrançois Molins, statsadvokat i den nasjonale antiterrormyndigheten, da han møtte pressen i Paris fredag.

– De var alle sammen også i besittelse av instrukser sendt til dem fra Syria eller Irak via kryptert epost, sa Molins.

– Avverget stort angrep

De fem personene som er mistenkt i saken, ble pågrepet søndag. Fire som ble pågrepet iStrasbourg er franske statsborgere. Den femte, en marokkansk statsborger, ble pågrepet i Marseille.

– De mistenkte var i besittelse av eller på leting etter våpen og finansiering, og de var på utkikk etter mål, sa Molins.

Totalt sju menn ble pågrepet i aksjonene søndag. To av dem ble løslatt etterpå, men de øvrige fem ble fredag fremstilt i en domstol før de ble fengslet.

Myndighetene i Portugal er fra før kjent med den 46 år gamle marokkaneren som ble pågrepet i Marseille, på grunn av hans radikalisering mens han bodde i Portugal. De fire øvrige mistenkte i saken, alle i alderen 35 til 37 år, er uskrevne blad for fransk etterretning, men to av dem er mistenkt for å ha dratt til Syria i 2015.

Flere mål

Etterforskerne mener at Strasbourg-cellen planla et angrep 1. desember mot ett av flere mulige mål, men Molins sa fredag at myndighetene ikke har klart å fastslå nøyaktig hvilket mål skulle rammes. En politikilde sa imidlertid torsdag at medlemmer i Strasbourg-cellen hadde kartlagt et tosifret antall mål via søk på nettet, blant dem julemarkedet på Champs-Élysées, Disneyland Paris, kafeer nordøst i Paris, Paris-politiets hovedkvarter og en metrostasjon.

Koordinatoren som sendte instruksjonene, hadde også vært i kontakt med to andre personer som ble pågrepet 14. juni under europacupen i fotball i Frankrike, uttalte Molins fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En av de mistenkte har i avhør sagt at et angrep var under planlegging, og nevnte Paris-politiets hovedkvarter og etterretningstjenesten DGSI utenfor byen.

– Ved å knekke dette nettverket har vi beskyttet oss mot et storstilt angrep, sa presidentFrançois Hollande fredag.