Tom kasse i pinseprosjekt

Kvartal 54 i Hamar blir bebygd, men Filadelfiamenigheten får neppe tilhold der slik de drømte om.

De siste dagene har konkursen i de seks selskapene knyttet til K54-kvartalet i Hamar vært til behandling iAsker og Bærum tingrett. Onsdag ble konkursboet iSentrumshagen Hamar AS behandlet.

Det er her verdiene i selskapet har ligget gjennom at morselskapet K54 Eiendom AS har eid aksjene i Sentrumshagen Hamar AS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke dekning

I går var det skiftesamling for morselskapet samt fire underliggende selskaper. Det er i K54 Eiendom AS pinsemenighetenFiladelfia Hamar har vært nest største eier. Der har de investert 7,5 millioner kroner. Håpet var at dette skulle være inngangsbilletten til moderne og store lokaler i hjertet av mjøsbyen.

– Dessverre er det sannsynlig at det ikke er dekning for kravene i boet, og aksjonærene har tapt sine midler. De har ingen utsikter til dekning slik det har utviklet seg, sa bostyrerAndreas Strime Christensen i tingretten. Likevel holdt han døra halvåpen for at det kan være dekning for noen kreditorkrav.

Kravene beløper seg til oppunder 70 millioner kroner. I tillegg kommer aksjonærenes tap. Til fratrekk kommer verdien av tomta og det arbeidet som er utført der. Disse verdiene kan bli realisert gjennom salg av eiendommen.

Rask behandling

Bostyrer gjorde i går rede for sine funn, og behandlingen i skifteretten gikk unna på under et kvarter.

Til stede var også styreleder Pål Keyser Frølich og styremedlem Thomas Reppe Wetting som har vært med i de identiske styrene for de seks konkursbegjærte aksjeselskapene konsernet har bestått av.

Frølich var også til stede onsdag, mens styremedlem David Andre Armann Syversen, som er medlem i pinsemenigheten Filadelfia Hamar, ikke har vært med på noen av skiftesamlingene.

Det er ingen uenighet mellom bostyrer og styre i beskrivelsen av de faktiske forhold.

Styreleder Frølich uttrykte i går kort at det var trist at prosjektet endte som det gjorde. Hverken han eller styremedlem Wetting ønsket i går å utdype dette noe nærmere overfor Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foreslår avvikling

Bostyrer foreslår avvikling av de fem datterselskapene, men at morselskapet opprettholdes. I de fire datterselskapene som ble behandlet i går, har det vært ingen eller minimal drift. Det er derfor svært få kreditorkrav knyttet til disse.

Når det gjelder K54 Eiendom AS foreslås det at dette selskapet blir stående fordi det ifølge bostyrer er usikkert hva som blir resultatet av den videre behandlingen av selskapet. Her er det nemlig flere uavklarte forhold.

Skal granske

Statsautorisert revisor Helge A. Østvold er oppnevnt som borevisor. Han vil gjennomgå regnskapene og bistå med å «avdekke om det foreligger omstøtelige eller erstatningsbetingende forhold som boet bør forfølge», som det står i boinnberetningen.

Bobestyrer har ikke hittil noen mistanke om straffbare forhold, og det er ikke framkommet informasjon som gir grunnlag for konkurskarantene, men dette skal likevel granskes av borevisor før bostyrer kan konkludere endelig.

Bostyrer sa i tingretten at han regner med at sluttberetning vil bli lagt fram innen tre måneder.

Vil overta

Selskapet Betonmast Toten har stått for mye av arbeidet som er utført på den sentrale tomta i Hamar. De er også hovedkreditor, men skal være villig til å overta K54 Eiendom med tomt og gjeld og det hele.

– Et salg til Betonmast kan skje raskt, sier bostyrer Andreas Strime Christensen til Dagen. Han har et ønske om at byggeprosjektet blir igangsatt, men dette krever blant annet at det gjøres avtale med alle som har pant i eiendommen.

Selv om K54 blir bebygd, er det lite trolig at pinsemenigheten Filadelfia får lokaler der – tross år med innsats og millioninnsamling blant medlemmene.