DUELL: Finansminister Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) i duell under partilederdebatten 17. august.

Derfor vinner KrF-lederen TV-debattene

KrF-leder Knut Arild Hareides kompetanse, humor og åpne ansikt gjør ham til en debattvinner, mener retorikk-ekspert.

– Det er noe med hans person. Vi kan ikke kopiere Hareide. Han har en inderlighet og velvilje i stemmen, sier Maria Isaksson.

Hun er førsteamanuensis ved BIs Institutt for kommunikasjon og kultur og underviser i retorikk. Hun har sett nærmere på hva KrF-leder Knut Arild Hareide faktisk sier i TV-debatter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For to uker siden ble han kåret tildebattvinner i NRKs partilederdebatt. Der møtte han blant annet Frp-leder og finansminister Siv Jensen til duell om søndagsåpne butikker.

«Siv Jensen. Kjære Siv. Vi har gjort ting sammen som ikke har vært så klokt», rakk Hareide å si før Jensen og publikum lo høyt.

– Han er saklig og morsom, uten å bli en vitsemaker, sier Isaksson.

Ethos, logos, pathos

Retorikk-eksperten mener at Hareide i debatten lever opp til den grekse filosofen Aristoteles' modell for retorikk:

Ethos, talers troverdighet.

Logos, fakta og argumentasjon.

Pathos, følelser og holdninger.

– Også når han kritiserer sine motstandere har han en god tone og viser respekt. Han kommer med velfundamentert kritikk fra eget ståsted uten noensinne å bli ufin, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Isaksson understreker at den opplevelsen avhenger av at du ser Hareides ansikt.

– Skal du bare lytte til ham, blir det noe helt annet.

Retorisk eleganse

Isaksson peker på at Hareide som kristen har et verdifundament og lever opp til et moralsk ethos, og derfor må spille på noe annet.

– Han trenger ikke å markedsføre sine verdier, men sier at han er mot markedet. Så løfter han argumentet opp på et universalt nivå og spør om det er det samfunnet vi ønsker oss.

– Han klarer å løfte søndagsåpne butikker fra detaljer, til noe som er mye større, noe vi alle kjenner oss igjen i. Det viser en retorisk styrke og eleganse. Dette gjør amerikanske presidenter - ta enkelttilfeller og løfte dem opp på et universalt nivå, sier eksperten.

– Hva gir han troverdigheter i debatter?

– At han har argumentene på plass, og skaper gode overganger fra ett argument til et annet. Det gir god sammenheng og sterk logos. Han har god moral og karakter. Så bruker han velvilje og har en personlig stil der han går i dialog uten at han går for langt i å bli privat eller pompøs.

– Er det et problem for ham at publikum forventer at han skal slå av en vits?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan fort bli en automatikk over det hele.

Lav oppslutning

Selv om han vinner debatter på TV, tyder ikke meningsmålingene på store oppsving i oppslutning for KrF. Forrige uke var partiet helt nede på 3,9 prosents oppslutning påTV2s kommunemåling.

I snitt ligger partiet på 5,5 prosent på kommunemålinger de siste tre månedene, ifølgepollofpolls.no.

Førsteamanuensen vil ikke spekulere i politiske analyser, men spør seg om resten av partiet framstår like sterke representanter for KrF som Hareide.

– Kanskje partifellene trekker ned? Nestleder Dagrun Eriksen framstår ikke som troverdig. Hun er altfor følsom, urolig og gjentar seg for mye.

Isaksson mener at Hareide til sammenligning står som en bauta og snakker rolig.

– Det er noe nervøst med Dagrun. Samlet sett kunne hun snakket i kortere setninger i stedet for en flom av et budskap som gjør at hun kan bli utydelig, sier hun.

Isaksson har ikke sett nærmere på resten av KrFs topper. Hun vil ikke rangere partilederne etter troverdighet, men mener at Ap-leder Jonas Gahr Støre «har en utfordring».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg «klarer seg godt», selv om hun må forklare og stå for Frps krumspring.

Forsvarer Dagrun

Knut Arild Hareide avslører for Dagen at han ikke øver på vitser før debatter. De kommer spontant.

– Jeg planlegger det ikke, men det er ikke negativt om jeg har en snerten kommentar som kan framkomme smil, sier Hareide.

Den snertne kommentaren til Siv Jensen var derimot ikke planlagt, og Hareide ble han litt satt ut da publikum brøt ut i latter. Poenget hans med den overflødige plastposeavgiften, kom aldri fram.

Han setter pris på rosen fra retorikk-eksperten, men er uenig i vurderingen av nestleder Dagrun Eriksen.

– Det er ikke et bilde jeg kjenner meg igjen i. I våre evalueringer er Dagrun best i KrF på å nå gjennom TV-skjermen. Vi har en bredde av personer som appellerer til forskjellige folk på ulike måter, sier KrF-lederen.