FRIVILLIGE OG FLYKTNINGER: Frivillige og flyktninger utenfor Politiets Utlendingsenhet på Tøyen, Oslo. Etter helgen skal flyktningene registrere seg i Råde, Østfold, på et nyåpnet gigantsenter.

Siste helgen på Tøyen

Knappe to år etter at han selv var flyktning, ønsker Ahmad al-Dalati (20) nye landsmenn velkommen til Norge. – Men det blir vanskelig å fortsette etter flyttingen, sier han.

Det er torsdag kveld og nesten like mange frivillige som flyktninger utenfor Politiets Utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo.

Om noen dager vil området stå folketomt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enn så lenge står frivillige i for å gi de oppmøtte varme og kjærlighet i det kjølige høstmørket som traff hovedstaden helt plutselig for rundt en uke siden.

– Jeg har vært her nesten hver eneste dag siden dette tilbudet ble opprettet for fire-fem uker siden, sier al-Dalati til Dagen.

LES: Asylsøkere i Norge får bare midlertidig opphold

Han står ved veikanten og snakker med en irakisk flyktning som tar seg en røyk. For bare ett år og åtte måneder siden var den 20 år gamle syreren selv flyktning. Nå går han på videregående skole og tilbringer store deler av fritiden sin på å hjelpe mennesker som befinner seg i samme situasjonen som han selv befant seg i.

– Jeg klarte ikke å bare se på. Jeg har selv vært flyktning og vet hvordan det er å komme til et nytt land, sier han.

Flytter

Al-Dalati forteller at det også er tre-fire andre frivillige syrere med flyktningbakgrunn på stedet. Han mener at fortiden som flyktning gjør at han enklere klarer å se nøyaktig hva menneskene som kommer til Norge nå har behov for.

– Jeg husker for eksempel selv at jeg var veldig redd for politiet. Skulle de fengsle oss fordi vi oppholdt oss ulovlig i landet? Flyktningene trenger ikke bare mat og klær, men noen som passer på dem og forteller dem at de ikke er alene her, sier han.

Fredag var det pressevisning på det nye ankomstsenteret for flyktninger i Råde, Østfold. Det tidligere Smart Club-bygget vil ifølge NTB ha plass til hele 1.000 asylsøkere, og fungere både som ankomstsenter der flyktningene får gjennomgå helseundersøkelser, og som mottak for nyankomne flyktninger som skal registrere seg. Tidligere har dette skjedd på to forskjellige steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Al-Dalati er usikker på om han kommer til å kunne stille opp som frivillig i like stor grad som han har gjort det til nå etter flyttingen.

– Det kan fort bli vanskelig for meg å være med lenger, sier syreren som bor på Nesodden og derfor har vært nødt til å belage seg på en lengre togtur for å komme seg til Tøyen.

– Kanskje jeg dra bort i helgene, avslutter han.

Flyktet fra IS

Irakeren al-Dalati står og snakker med, er 22 år gammel og kommer fra Bagdad. Ansiktet hans lyser opp når han blir spurt om velkomsten han har fått i Norge.

– Jeg følte meg hjemme her med en gang, sier Issa Ahmed til Dagen.

Ahmed forteller at familien hans fremdeles er i Bagdad, og at han flyktet sammen med en venn. Allerede i Irak var han klar på at han skulle til Norge. Nå ønsker han å begynne på ny.

– Islamsk stat (IS) skyter og dreper folk hjemme. Jeg leste om Norge og vet at det er et rikt og annerledes land, sier Ahmed gjennom al-Dalati som oversetter.

Har avtatt

Sistnevnte er del av organisasjonen Refugees Welcome to Oslo, et utspring av Facebook-gruppen Refugees Welcome to Norway med hele 86.125 medlemmer fra hele Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her deler folk blant annet tips om ulike måter å hjelpe flyktningene på.

Ivana Goluv har ansvar for gruppens frivillige på Tøyen denne kvelden. Pågangen har vært så stor at flere forespørsler fra folk som vil hjelpe, står ubesvarte. Hun mener at politiet har arbeidet effektivt den siste uken, og derfor er det et vel så stort behov for hjelp også andre steder i Oslo.

– Bare de siste dagene har jeg merket at pågangen har avtatt. Vanligvis var det rundt 300 flyktninger innom her daglig. Nå ligger vi på rundt 200, sier Goluv, som har vært på Tøyen to-tre kvelder i uken den siste måneden, til Dagen.

I tillegg til Refugees Welcome to Oslo, er også Røde Kors på stedet.

Asylsøkere til Norge

Det ble registrert 4.904 asylsøkere til Norge i september. Det har aldri noen gang før kommet så mange på en enkelt måned til Norge.

Av dem kom 2.631 fra Syria, 632 fra Afghanistan, 404 fra Eritrea og 114 fra Etiopia, mens 125 er statsløse.

Det totale antallet hittil i år er 13.246. Det er 4.500 flere enn i samme periode i fjor.

Utlendingsdirektoratet (UDI) anslår at det vil komme 25.000 asylsøkere til Norge i år og over 30.000 neste år.

Kilde: NTB

Les også
Australia vil sende flyktninger til Filippinene
Les også
– Hvorfor tillater dere muslimer å flytte til Norge?
Les også
Flyktningkrisen preger fredspristips
Les også
Asylsøkere i Norge får bare midlertidig opphold
Les også
Endetidsprofeter før og nå