Borgarting lagmannsrett i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

IS-tiltalt nordmann håper dom fra Tyrkia skal hjelpe ham

Den 34 år gamle trønderen som ble dømt for IS-deltakelse i Syria i fjor, nektet straffskyld da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Tiltaltes forsvarer, advokat Elisabeth Myhre, sa i retten at de har fått tak i det som kan være en frifinnende dom fra en rettssak mot tiltalte i Kilis i Tyrkia. Dommen er ikke ferdig oversatt, så det er for tidlig å si hva innholdet er, skriver Adresseavisen.

Hennes forsvarskollega i retten, advokat Trygve Staff, opplyser til NTB etter første rettsdag at de først må motta de tyrkiske dokumentene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), før de kan vurdere om de vil be saken utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Staff er foreløpig usikker på om de får de komplette dokumentene som de forventer fra PST onsdag.

Forsvaret har hevdet at 34-åringen allerede var frifunnet i Tyrkia. Trønderen står tiltalt for å ha inngått terrorforbund samt deltakelse i IS.

Frifinnende dom

Da saken startet i Oslo tingrett i fjor, mente forsvarerne at det kunne foreligge en frifinnende dom fra Tyrkia. Ifølge VG ba de om utsettelse, noe som ble avvist av dommeren.

Advokat Siri Langseth, som da var forsvarer sammen med Myhre, påpekte at de ikke hadde fått dokumentene som underbygde utfallet av tiltalen.

− Rettsforhandlingene var avsluttet og gjort endelig, noe som ble uttalt i et brev til Justisdepartementet i Norge. Domsslutningen lå vedlagt. Den domsslutningen synes imidlertid ikke å ha fulgt med i forsendelsen, sa Langseth.

Ifølge avisa mente hun at dokumentene antyder at mannen ble domfelt og at han fikk en svært kort straff eller ble frifunnet.

Mannen fra Verdal ble fengslet i Tyrkia da han rømte fra IS i slutten av april 2016. Han ble deportert til Norge fra Tyrkia i 2016 og arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste da han ankom Oslo Lufthavn.

Strenge sikkerhetstiltak

34-åringen møtte i retten tirsdag med blårutete skjorte og dongeribukse. Det var strenge sikkerhetstiltak for dem som skulle inn i rettssalen. Alle måtte vise legitimasjon, og håndbagasjen ble sjekket. Utenfor sto det bevæpnede vakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye vitner i ankesaken er en overlege fra Distriktspsykiatrisk senter i Levanger og trolig en fengselspsykolog.

Første uke i retten starter med innledningsforedrag. Tiltalte forklarer seg tirsdag og onsdag. Etter det skal de sakkyndige forklare seg. Neste uke er satt av til bevispresentasjoner og vitneforklaringer. Siste uke går med til forsvarets bevisførsel og prosedyrer.

Les også
51 sivile drept i flyangrep i Syria
Les også
Aisha Shezadi: – Vil flytte til et muslimsk land etter mulig soning i Norge
Les også
Syria nekter for at iranske styrker kjemper i landet
Les også
PST: 20 barn født i IS-kalifatet har norsk mor
Les også
IS' talerør publiserer video som hevdes å vise Paris-angriper