USAs FN-ambassadør Nikki Haley tar plass under begynnelsen av krisemøtet i FNs sikkerhetsråd om Syria mandag kveld. Foto: AP / NTB scanpix.

FNs sikkerhetsråd samlet for å diskutere svar på angrep i Syria

FNs sikkerhetsråd åpnet mandag kveld et krisemøte for å diskutere mulige tiltak etter at flere ble drept i et angivelig angrep med kjemiske våpen i Syria.

Frankrike tok initiativ til møtet, og initiativet ble raskt støttet av USA, Storbritannia og seks andre land. I forkant har USA fremmet et utkast til en resolusjon om å gjenopprette granskningen av bruk av kjemiske våpen i Syria, sier en diplomatkilde til DPA.

Granskningen USA ønsker å opprette ble stanset av et russisk veto i fjor

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad al-Hussein uttalte i forkant av møtet at han mente sikkerhetsrådet «for en gangs skyld burde gjøre noe».

 

– Dette synes jeg er for slapt, sier Jan Bøhler (Arbeiderpartiet) om at registeret mot jødehat har latt vente på seg. *Hva mener du om saken?Publisert avDagen 9. april 2018

 

–Et antall veldig mektige land er direkte involvert i konflikten i Syria, og likevel har de mislykkes fullstendig i å stanse denne illevarslende regresjonen mot at det er fritt fram å bruke kjemiske våpen, sa han.

–Verbal fordømmelse er åpenbart grusomt langt unna å være tilstrekkelig, sa han videre, samtidig som han langet ut mot landene i sikkerhetsrådet som har vetorett.

–Verden, og spesielt vetomaktene i sikkerhetsrådet, må våkne, og våkne raskt, sa Zeid.

Det er de permanente medlemslandene USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland som sitter med vetomakt i sikkerhetsrådet.