Et russisk krigsfly styrter i flammer etter at det ble skutt ned av tyrkiske jagerfly. Foto: Reuters / NTB scanpix

– En ekstremt skummel og farlig situasjon

Tyrkias nedskyting av et russisk jagerfly kan bety en dramatisk omdreining av krigen i Syria, frykter Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

Her styrter flyet - se video:

– Dette er dramatisk. Det er nettopp noe som dette man har vært veldig, veldig redd for, sier Wilhelmsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun peker på at det lenge har vært frykt for at borgerkrigen i Syria skulle utvikle seg til en stedfortrederkrig mellom Russland og Vesten på grunn av uenighet om president Bashar al-Assads skjebne.

– Denne frykten har ligget der hele høsten, men endret seg dramatisk etter terroren i Paris og nedskytingen av det russiske flyet i Sinai. Etter dette har vi sett begynnelsen på et slags samarbeid for å nedkjempe IS i Syria, sier Wilhelmsen.

– Men en så dramatisk hendelse som at et NATO-medlem skyter ned et russisk kampfly, bringer tilbake spørsmålet om stedfortrederkrig, sier hun og peker på at Syria er en arena med mange og potensielt sterke konfliktlinjer.

– Faren er at Russland og NATO nå vil bruke energien sin til å bekjempe hverandre. Partene har vært i dyp konflikt siden annekteringen av Krim.

Russlands president Vladimir Putin sa tirsdag at han føler seg dolket i ryggen og advarte mot alvorlige konsekvenser.

– Spørsmålet er om de faktisk vil gjøre det, eller om de fortsatt vil prøve å få til en koordinering i Syria. Det som er klart, er at Russland ikke vil greie å bekjempe IS alene, sier Wilhelmsen.

Les også
– Håper boken åpner folks øyne
Les også
Nedgang i antall asylsøkere til Norge i forrige uke
Les også
Avis skriver: Stormakter vil erklære krig mot IS
Les også
IS hevder å ha drept norsk gissel i Syria