Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfund. Foto: NRK

Norske jøder har et nært forhold til den terrorrammede danske menigheten

Ervin Kohn reagerer med sorg og sinne på skytingen i Danmark og sier det er et nært forhold mellom norske og danske jøder.

– Vi har mange medlemmer som har sin opprinnelse i Danmark, og de har venner og slektninger der, sier Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfund til NRK.

Han er opptatt av sikkerhetssituasjonen for norske jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det skjedde i Paris og det skjedde i København. Når det først skjer et terrorangrep, kommer det ofte følge-anslag - mot jødiske mål. Det er viktig å huske på at jøder er et uttrykt mål. Som leder av en menighet må jeg passe på at det ikke blir krisemaksimering, men vi må heller ikke være naive, sier Ervin Kohn i dette TV-intervjuet:

Les fere saker fra vår dekning av angrepene i København

Les også:

Angrepene i København

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

* Lørdag ettermiddag, rundt klokken 15.30, ble en 55 år gammel mann drept da en maskert gjerningsmann åpnet ild med automatvåpen mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro.

* Tre politifolk ble såret, to av dem var livvakter fra sikkerhetspolitiet PET.

* Det ble skutt inn i kulturhuset fra utsiden. Politiet besvarte ilden, og den mistenkte rømte fra stedet i en Volkswagen Polo.

* Klokken 16.17 lørdag ankommer mannen, som politiet senere utpekte som hovedmistenkt, en adresse i Nørrebro i drosje. 20 minutter senere kommer han ut igjen, viser overvåkingsbilder politiet har innhentet.

* Fra klokken 23 setter en styrke fra PET boligen under overvåking. Mannen er på dette tidspunktet fortsatt ikke identifisert.

* Like før klokken 1 natt til søndag åpnet en person ild mot politifolk utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade ved Nørrebro. En ung jødisk mann ble drept, mens to politibetjenter ble såret.

* Rundt klokken 5 ankommer den mistenkte adressen i Nørrebro. Politiet opplyser at de roper til mannen, som svarer med å åpne ild. Politiet skyter tilbake og tar livet av mannen.

* Søndag morgen opplyser dansk politi at de tror den drepte sto bak både angrepet ved Krudttønden i Østerbro og angrepet utenfor synagogen.

* Både den franske ambassadøren og kunstneren Lars Vilks var til stede på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset Krudttønden. Ingen av dem ble såret, og Vilks ble kjørt i sikkerhet på hemmelig sted.

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

(Kilder: NTB, Ritzau, TT, politiet i København)

Les også
Økt sikkerhet ved synagoge kan ha forhindret massakreAngrepene i København
Les også
Oslo-politiet tar grep etter skytingen i København
Les også
Navnet på drept jødisk mann i København er frigitt
Les også
Antatt gjerningsmann i København skutt og dreptAngrepene i København
Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København