Svensk politi advarer mot håndgranater

Svensk politi ber folk til å si fra hvis de ser noe som ligner på en håndgranat. Søndag ble en mann drept da han plukket opp en granat på gaten sør i Stockholm.

– Den tragiske hendelsen i Vårby gård kunne skjedd andre steder, sier Bertil Olofsson, som leder den nasjonale bombegruppa.

Han nevner også en hendelse i Umeå, der politiet sperret av en gågate på grunn av et håndgranat-funn. Granaten, som viste seg å være skarp, ble sprengt på stedet. Også i Malmö er det funnet udetonerte granater i bymiljøet. Minst tre granater som skal ha vært brukt for å skremme eller skade, har ikke gått av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selv om granaten har ligget en stund, så vil vi oppfordret folk til ikke å røre noe som kan tenkes å være farlig. Ring heller politiet en gang for mye, sier Olofsson.

Svensk politi opplyser at håndgranater er blitt vanligere i kriminelle miljøer og sier at uskyldige risikerer å bli rammet av den økende bruken av våpen.

Kraftige, små sprengladninger som svensk politi omtaler som «bangers» er også et problem. Torsdag måtte to politifolk og en lærer behandles på sykehus etter at en slik ble kastet inn i kantinen på en skole i Tumba utenfor Stockholm.

Den 29. desember ble en politibil sprengt i stykker utenfor politistasjonen i Malmö. Ifølge Olofsson var det sannsynligvis en større utgave av en slik ladning som ble brukt.

Han kaller den økende bruken av sprengstoff «en svært urovekkende utvikling». Svensk politi opplyser at en stor del av håndgranatene i Sverige kommer fra det tidligere Jugoslavia.