Svensk minister sammenlignet israelere med nazister

Sveriges boligminister Mehmet Kaplan sammenlignet i 2009 israeleres behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder, ifølge et videoopptak Svenska Dagbladet har fått tak i.

Kaplan var folkevalgt i nasjonalforsamlingen da han kom med uttalelsene i en samtale om islamofobi i 2009, skriveravisen. I dag er han statsråd for Miljöpartiet de gröna (MP).

– Under Nazitysklands hets på 1930-tallet håndterte man mennesker som ble sett på som avvikende, slik at de hele tiden måtte forsvare hvorfor de levde som de gjorde, sier Kaplan i videoen, og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som er interessant, og som jeg skal komme tilbake til, er at israelere i dag behandler palestinere veldig likt som slik man behandlet jøder på det tyske 1930-tallet.

Idéhistoriker Henrik Bachner sier til avisen at han mener dette er en lite gjennomtenkt måte å diskutere konflikten mellomIsrael og palestinerne på.

– Den typen sitater er en falsk analogi som bagatelliserer nazismens forbrytelser og demoniserer Israel. Det finnes utallige måter å formulere en kritikk mot Israel på uten å ty til slik demagogi, sier Bachner.