TAPTE: Ellinor Gimmark tapte saken hun hadde reist for svensk rett.

Svensk jordmor tapte abort-rettssak

En svensk domstol nekter jordmor Ellinor Grimmark skadeserstatning og fradømmer henne retten til å si nei til å medvirke ved abortinngrep. Retten støtter dermed Jönköpings len når de hevder at «en jordmor skal kunne utføre aborter er både naturlig og nødvendig.»

Ellinor Grimmark ble nektet en stilling hun hadde fått løfte om etter at hun fortalte at hun av samvittighetsgrunner ikke kunne medvirke ved abortinngrep. I følge dommen settes dermed diskrimineringsloven foran trosfrihetsloven, skriver Världen Idag på sin nettside.

LEDER: Kan en jordmor være abortmotstander?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På tross av at samvittighetsfrihet og trosfrihet er to ulike rettigheter i internasjonale konvensjoner, mener tingretten i Jönköping at det i dette tilfelle ikke går an å sette trosfriheten opp mot samvittighetsfriheten og henvise til jordmorens tro.

– Det er ikke anledning for tingretten å vurdere om Ellinor Grimmarks samvittighetsfrihet er blitt krenket, skriver tingretten i sin domsavgjørelse.

Jönköpings len blir dermed ikke pålagt å betale Gimmark noen skadeserstatning for å ha mistet sitt arbeid, slik hun hadde saksøkt dem for.

Les også
Samvitsjordmor kjempar i rettenRettssak
Les også
Samvittighetsfrihet i øst
Les også
India vil forby surrogati for utlendinger
Les også
Kristdemokraterna trekker seg fra svensk budsjettavtale
Les også
– Godt å få fram sanningaRettssak