Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson på scenen i under Almedalsveckan i Visby i Sverige lørdag. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Selvsikker Åkesson tror på SD-seier i høstens valg i Sverige

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson anklaget den rødgrønne regjeringen for å ha ødelagt det svenske «folkhemmet». – Men vi bygger det på nytt, sier han.

Lørdag var det Åkesson som fikk entre talerstolen under den såkalte Almedals-uken på Gotland, der det politiske Sverige samles hver sommer. Og det var en meget seierssikker SD-leder som talte.

– Jeg vurderte å bli hjemme med familien i stedet for å dra hit. Alle snakker om oss uansett. Alle forholder seg til oss, vi er sentrifugalkraften i svensk politikk, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er valg i Sverige 9. september, og det innvandringsskeptiske Sverigedemokraterna har ambisjonene klare. De sikter mot å bli det største partiet i valget.

– Folk som stemmer på Sverigedemokraterna er de som har skjønt at de gamle partiene har ødelagt Sverige, sa han og langet ut mot den rødgrønne regjeringen som han sier har åpnet Sverige opp for masseinnvandring.

Vil samarbeide

Men til tross for de verbale angrepene på «de gamle partiene», kom SD-lederen med en oppfordring om politisk samarbeid.

– La oss ta ansvar. La oss være de voksne i rommet. Jeg er klar til å gi Sverige og det svenske folket en sjanse. Sverige må regjeres også etter 9. september. La oss ha en voksen samtale på ordentlig, sa han.

Alle de andre politiske partiene har helt siden SD entret den politiske scenen i Sverige for flere år siden, vært enige om å nekte å samarbeide med partiet, uavhengig av blokktilhørighet.

Om det fortsetter slik også etter valget, gjenstår imidlertid å se.

Tok avstand fra nazibevegelse

Under sitt innlegg lørdag snakket Åkesson varmt om nasjonalisme, men tok samtidig avstand fra den nynazistiske gruppa Nordisk motstandsbevegelse og kalte dem feige tullinger. Han unnlot imidlertid å nevne at SD i sin spede begynnelse hadde koblinger til nynazistiske grupper.

I et intervju med nyhetsbyrået TT tidligere denne uken, sa Åkesson at han ønsker at Sverigedemokraterna skal favne bredere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En målgruppe for oss er innvandrere. Der må vi bli bedre på å få fram at uansett hvor man er født i verden, eller hvor ens foreldre er fra, så har man en plass i Sverige om man skikker seg vel og vil tilpasse seg, sa han.

Les også
Nynazister forstyrret Center-leders tale i Almedalen
Les også
En oppskrift for vekst for ytre høyre
Les også
Sverigedemokraterna like store som Moderaterna
Les også
Måling: Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti
Les også
Rødt roter i historiens skraphaug
Les også
Ytre høyre fosser fram blant kristne velgere