Mann varetektsfengsles etter synagogeangrep i Göteborg

En 21 år gammel mann er i tingretten i Göteborg varetektsfengslet for å ha deltatt i brannbombeangrepet mot synagogen i byen lørdag kveld.

21-åringen nekter for å ha gjort noe galt.

En 18-åring som også ble pågrepet etter angrepet, er av påtalemyndigheten begjært varetektsfengslet. Tingretten skal senere onsdag ettermiddag ta stilling til denne begjæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge ble pågrepet noen timer etter at angrepet fant sted lørdag kveld. En tredje mann ble også pågrepet, men løslatt tirsdag. Politiet opprettholder imidlertid mistanken mot ham.

Et titall personer skal ha vært del av en gruppe som kastet brannbomber inn på gårdsplassen ved synagogen. Kraftig regnvær dempet brannen og det oppsto ingen skader verken på folk eller bygninger. Rundt 20 ungdommer var samlet i et forsamlingshus ved siden av.

Angrepet har ført til sterke reaksjoner og fordømmelser fra landets politikere, blant dem statsminister Stefan Löfven. Kristne og muslimske organisasjoner har også fordømt angrepet, og folk har vist sin støtte ved å feste blomster og papphjerter på gjerdet utenfor synagogen.

Hendelsen førte til skjerpet sikkerhet ved de tre synagogene i Stockholm. Også i Malmö ble sikkerheten skjerpet etter at det fredag ble ropt drapstrusler mot jøder under en demonstrasjon i kjølvannet av USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Mandag ble det kastet to brannbomber mot kapellet ved det gamle jødiske gravstedet i den sørsvenske byen.