FLYTTING: Live flyttet inn i sin hybel på St. Sunnvia for noen få dager siden. Hun er ikke helt ferdig med å pakke ut, men har alt fått på plass flere minner på veggen.

Studiestart: Med blanke ark i ny by

I disse dager er mange kristne studenter klare for nye studier i en ny by. – Jeg har alltid vært litt i mot å holde meg innenfor en kristen boble, sier Live Karianne Lund.

Denne uken er det studiestart over hele landet. I april i år hadde 128 000 personer søkt til høyere utdanning, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Et stort antall studenter møter en ny by og hverdag denne uken.

Klokken har enda ikke passert åtte om morgenen da Dagen møter tre studenter som sitter rundt frokostbordet på St. Sunniva studenthjem i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Live Karianne Lund (23) fra Gjøvik, Fredrik Sverd (25) fra Aremark og Åslaug Matre (20) fra Sandnes har valgt forskjellige studium, men har til felles at de alle ønsker å bo i et kristent bofellesskap.

Lund skal begynne å studere litteraturvitenskap i Bergen. Fra før har hun en bachelor i estetikk fra Oslo. Trosmessig synes hun ikke det å være kristen student har vært så veldig problematisk.

– Jeg har alltid vært litt imot å holde meg innenfor en kristen boble. Foreldrene mine har vært flinke til å ikke skille mellom oss kristne og de som ikke er kristne. Da jeg vokste opp, var min bestevenninne muslim. Jeg har likevel valgt å bo på St. Sunniva for å ha et sted i hverdagen min som handler om Gud og fellesskap, sier Lund.

Sluttet å bekymre seg

Da Lund studerte i Oslo, hadde hun mange venner som ikke var kristne. Å ha kontraster i livet tror hun bare er positivt.

– Jeg kjenner mange mennesker i forskjellige miljøer. Jeg merker at jeg har kommet til et punkt hvor jeg har sluttet å bekymre meg for troen min. Den vil alltid være der som en slags grunnmur uansett hvor jeg er, sier hun.

De tre studentene er klar over utfordringene kristne studenter møter, men tror det er verre for kristne som aldri før har vært i et sekulært miljø.

– Jeg føler personlig at det ikke er så et så stort sjokk, men jeg er vant med det fra før, sier Matre, som skal begynne å studere ernæring denne uken.

– Jeg har vært ungdomsarbeider i tillegg til å studere teologi, så å begynne å studere administrasjon og økonomi på handelshøyskolen tror jeg blir veldig spennende. Evangelisthjertet mitt trives godt med ikke-kristne, legger Sverd til, og smiler før han igjen blir alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Man må likevel ikke tenke på hver person som et misjonsprosjekt. Jeg synes det er viktig å se mennesket. Ikke alle studievennene man får har lyst til å høre om Jesus, men det betyr ikke at man ikke kan være gode venner, sier han.

Sverd tror alle kristne studenter vil klare seg helt fint om de har en støtteperson i livet sitt.

– Hvis du har noen gode nøkkelrelasjoner og står grunnfestet når du kommer inn på studiet, kan du stå gjennom alt. Det er lurt å ha en som vet hvem du er, og kan minne deg på hvor du står. Problemet er at mange ikke er bevisste på at det er viktig, tror han.

Fadderuke

De tre studentene rundt frokostbordet har laget seg kaffe. Røyken står opp av de hvite porselenskoppene. Studiestart involverer en del kaffekopper, men også en del ølglass.

– Tror dere det er lettere å få venner på studiet om man drikker i fadderuken?

– Jeg vet ikke hvor mye av fadderukeprogrammet jeg kommer til å delta på enda. Antagelig kommer jeg til å drikke litt, men ikke noe mer enn jeg ville gjort i noen annen sammenheng. Jeg har de grensene jeg har ellers, sier Lund.

Matre forteller at hun har tenkt å drikke i fadderuken.

– Jeg tror det er mye lettere å få seg venner slik fordi man lettere blir invitert og inkludert hvis man drikker. Men alt kommer jo an på personligheten man har, og hvordan man velger å framstå. Man kan jo få seg venner uten å drikke også, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sverd tror alkoholen kan være både en døråpner og et hinder når man skal bli kjent med nye mennesker.

– Det er viktig å kjenne seg selv og Gud, han har visdom for hver enkelt situasjon. Jeg kommer til å ha noen dager hvor jeg drikker og noen dager hvor jeg ikke gjør det. Jeg er ikke så veldig tilhenger av fyll, sier han.

Finner venner uansett

Fadderuken er noe mange kristne ungdommer gruer seg til. Lund har tidligere vært med på fadderuken i Oslo.

– I Bergen kjenner jeg ikke like mange fra før, så fadderuken er en fin mulighet til å bli kjent med folk på. Hvis man slapper av og er seg selv pleier det å gå bra. Man finner venner uansett, sier hun.

Les også:

Den 22 år gamle journaliststudenten Klaus har aldri tidligere vært del av en menighet. Nå har han testet ut seks forsamlinger i Bergen. Se hvordan det gikk: Jakten på en menighet

MENIGHETSBESØK: I løpet av en periode på noen måneder har studenten Klaus besøkt seks ulike menigheter i Bergen sentrum.

Les også
– Benytter oss ikke av misjonsmulighetenKriterier
Les også
Barn og bønnKriteriene mine
Les også
Halleluja og AmenKriteriene mine
Les også
Håp på to arenaerKriteriene mine