AKTOR: Politiadvokat Inga Porsmo la onsdag ned påstand om to år og fire måneders fengsel for den tiltalte pinsepastoren i Oslo tingrett.

Krever to års fengsel for bedrageri-tiltalt pinsepastor

Aktor finner ingen fomildende omstendigheter for menighetslederen som i Oslo tingrett står tiltalt for millionbedrageri.

Forsvarer Robina Hussein mener Kristelig studieforbunds (K-studs) godkjenning av kurs og påfølgende utbetaling av penger indikerer at de påståtte kursene ble avholdt – og i alle fall var godkjent. Hussein ber om full frifinnelse.

LES: Mottok millioner til bibelkurs for asylsøkere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fengsel

Aktor, politiadvokat Inga Porsmo, ber retten dømme tiltalte til to år og fire måneders fengsel for bedrageri av alle de 2,5 millioner kronene som er utbetalt, hvorav seks måneder bør være betinget. Videre ber aktor om tre måneders prøvetid.

TIltalte må også dømmes til å tilbakebetale all kursstøtten fra K-stud innen to uker fra forkynnelse av dommen, mener aktor.

Manipulert

I belysningen av saken tirsdag og onsdag framkommer det at noen har laget falske fakturaer, kontoutskrifter og signaturer i materialet som er lagt fram for tingretten i saken. Spørsmålet er hvem som har gjort dette.

Otter Brødholt er revisor for K-stud som anmeldte saken til politiet i fjor. Brødholt er ikke den som skal avgjøre hva rettens konklusjon blir i saken mot pinsepastoren. Likevel er hans «dom» klar og tydelig: Her er det bare én som kan gjøres ansvarlig.

Mot slutten av forhandlingene i Oslo tingrett tirsdag slapp revisoren til med omfattende informasjon om hva han hadde funnet da han gjennomgikk regnskapene til innvandrermenigheten tiltalte drev. Uansett hvordan man snur og vender på det, kan ikke tiltalte slippe unna alvorlig kritikk eller straffansvar, etter Brødholts mening.

– Meget mangelfullt

Revisor – en mann som ikke lar det kry av overdrivelser i sin språkførsel – innledet med å si at han stusset på menighetens regnskap da han fikk innsikt i saldobalansen og hovedboken.

– Jeg så at regnskapet var meget ufullstendig, sa han blant annet.

For 2012 var det registrert 699.000 kroner i inntekt, mens utgiftssiden nærmet seg 1,2 millioner. Det store underskuddet var gjort rede for ved hjelp av det revisor kalte «en merkelig konto» kalt «Gjeld til selskap i samme konsern». Gjelden beløp seg til over 500.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kontingent fra menighetens medlemmer og påståtte kollekter fra møtene var det vanskelig å finne. For 2012 og -13 var det ingen kontingentpenger å spore i regnskapet.

Av en inntekt i 2012 på nær 700.000 kroner, stammet bare 5.000 kroner fra annet hold enn K-stud, nemlig Søndagsskolen i Norge.

337.000 kroner var det året blitt utbetalt til en konto som sto i tiltaltes navn.

Ikke skattetrekk

Pastoren forklarte tirsdag i retten at penger til kurslærere ble utbetalt kontant fordi så mange av dem var uten lovlig opphold i Norge. Da får man ikke tildelt fødselsnummer, og kan dermed heller ikke opprette bankkonto. Derfor var det nødvendig med kontante uttak og utbetalinger.

Revisor påpekte at det samlet var gått 591.000 kroner fra menighetens konto uten gyldig dokumentasjon, enten til tiltaltes konto eller som uttak. Det var ikke foretatt lønnsinnberetning, besørget skattetrekk eller betalt arbeidsgiveravgift for beløpet.

Det florerer også av uttak fra minibank eller butikk, uten at det foreligger dokumentasjon på hvem som har foretatt disse. Men pastoren var den ansvarlige for virksomheten og valgt til å lede menigheten på livstid, ifølge vedtektene.

– Vedtektene burde man sette seg inn i. Jeg vil ikke råde mine kunder til å gi statsstøtte til denne typen organisasjon, sa Brødholt, som minnet om at bokføringsloven er helt klar på hvor ansvaret for overføringer og uttak ligger.

– Dokumentasjonen er uklar, men går man på ansvarsforholdet, er det pastoren som ene og alene er ansvarlig, sa Brødholt som mente at uttakene dels bærer preg av hvitvasking – og det er en sak for Økokrim, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Honningkrukke

Revisor mener menighetens regnskap avspeiler en menighet med liten normal virksomhet, men en stor og innholdsrik bankkonto.

– Menighetens konto ser ut som en honningkrukke med betydelig inntekt gjennom året og med utbetalinger til tre personer som går igjen. Det ser ut som pastoren selv har beriket seg grovt på det offentliges midler, mener revisor Brødholt.

Dom i saken faller kommende uke.

Bedrageritiltalt pinsepastor

En pinsepastor står tiltalt i Oslo tingrett for bedrageri av 2,5 millioner kroner i kursstøtte fra Kristelig studieforbund (K-stud).

Han er tiltalt etter straffelovens paragrafer 270 og 271 som omhandler henholdsvis bedrageri og grovt bedrageri. Videre omfatter tiltalen paragrafene 166, som omhandler falsk forklaring, og 182 som gjelder dokumentforfalskning.

Han risikerer lengre tids fengsel. Strafferammen for grovt bedrageri alene er seks års fengsel.

Les også
Bedrageritiltale knyttet til kurs for asylsøkereBedrageritiltalt pinsepastor
Les også
«Vann som er forent med Guds ord»
Les også
Mottok millioner til bibelkurs for asylsøkereBedrageritiltalt pinsepastor
Les også
Mot til å vente
Les også
«Israel-reformasjon» på trappene i kristenheten Løvhyttefesten