Det blir streik i NRK. Her et bilde av kanalens bygg på Marienlyst i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRK-streik blant 1.700 NJ-ansatte fra klokka 13

1.700 medlemmer i Norsk Journalistlag i NRK er i streik fra klokka 13 tirsdag. Meklingen mellom Norsk Journalistlag og NRK/Spekter førte ikke fram.

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

– Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1.700 journalister ut i streik, tilføyer Aune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Lønnsforskjellene mellom oss og andre store mediehus må reduseres. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn, men synes ikke vi bør tjene 110.000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier han til NTB.

Ingen produksjon

– Når 1.700 produsenter, journalister etc. går ut i streik, så stopper produksjonen i NRK. Vi legger til grunn at NRK forholder seg til spillereglene i arbeidslivet, og da får det konsekvenser, sier han.

NRKJ hadde tre krav, sier han: Forsikring om kompetanse i tråd med NRKs fremtidig behov, det har vi ikke fått.

Han sier de også ba om rettigheter knyttet til tilkallingsvikarer med lik behandling når det gjelder lønn, men ikke fikk gjennomslag.

Stor avstand

NJs valg om å streike kommer etter det forhandlingsleder Aune beskriver som store avstander mellom partene. NJ oppgir at de ikke fikk gjennom sine krav om likebehandling av tilkallingsvikarer, og at arbeidsgiver tar ansvar for oppdatering av kompetanse av NRK-ansatte.

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat. Dermed blir ikke sistnevntes 614 medlemmer tatt ut i streik.

NTB

Les også
NRK-styret har vedtatt at hovedkontoret skal flyttes
Les også
Flere mener NRK ikke er upartisk