Eksisterende IKT-løsninger i politiet er tilpasset den nye loven. Mange tusen ansatte i politi- og påtalemyndighet, domstolene og andre aktører har fått opplæring. Den nye loven innebærer en forenkling og opprydding som ifølge justis- og beredskapsminister gjør den mer lettlest, tidsmessig og tilgjengelig. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Ny straffelov trer i kraft i dag

Den nye straffeloven som trer i kraft torsdag innebærer blant annet strengere strafferammer for vold i nære relasjoner og et sterkere vern mot overgrep mot barn.

– Jeg er stolt over at regjeringen nå får iverksatt en lov som Stortinget vedtok første del av allerede for ti år siden, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Den nye straffeloven er vedtatt av Stortinget i flere omganger, første del i 2005. Ikrafttredelsen av loven har blitt utsatt i påvente av nye IKT-systemer i politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eksisterende IKT-løsninger i politiet er tilpasset den nye loven. Mange tusen ansatte i politi- og påtalemyndighet, domstolene og andre aktører har fått opplæring.

Den nye loven innebærer en forenkling og opprydding som ifølge statsråden gjør den mer lettlest, tidsmessig og tilgjengelig.

– Loven er også bedre egnet til å håndtere moderne kriminalitet enn det den gamle var, sier Anundsen.

Eksempler fra den nye straffeloven er blant annet økt strafferamme fra 6 til 15 år for grov mishandling i nære relasjoner, doblet straff for enkelte tilfeller av grov omsorgsunndragelse av mindreårige og økt strafferamme for kjønnslemlestelse fra fire til seks år.

Enhver seksuell omgang og kvalifisert seksuell handling med barn under 14 år er benevnt som voldtekt.