TRUET: Den kristne familien (f.v.) Leena, Anniesa, Nissar, Sarah, Kubra, Issar og Miriam Hussain er blitt truet med døden etter å ha konvertert fra islam til kristen tro i West Yorkshire, England.

Skaffer trygge hus for muslimer som blir kristne

Som 17 år gammel konvertitt i Pakistan ble han knivstukket og forlatt for å dø. Som flyktning i England ble han oppsporet av overfallsmennene og truet.

Et tilfeldig møte med en anglikansk prest førte til at «Ali» fikk midlertidig bosted hos en kristen familie som var interessert i å gi ly til kristne eks–muslimer. Sitt egentlige navn vil han holde skjult.

– Jeg kan ikke fortelle deg hvor jeg bor, heller ikke byen, heller ikke hvilken del av landet, sier «Ali».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ønsker meg venner, men jeg er nervøs for å bygge vennskap i tilfelle jeg på kort varsel må flytte igjen, sier han.

Hjerter og hjem

23–åringen jobber deltid på et supermarked. Han er en av flere titalls tidligere muslimer som lever i trygge hus i England. De fleste av husene er stilt til rådighet via Christian Concern. Denne kristne organisasjonen arbeider for å prege det britiske samfunnet med et bibelsk verdensbilde.

I England bor det over 2,8 millioner muslimer, og få konverterer til en annen tro. Men Christian Concern håper britiske familier vil åpne både hjemmene og hjertene sine for eks–muslimer som kan være i livsfare.

– I dag står vi overfor samme slags problem som homofile menn og kvinner sto overfor for en stund siden, sier Mohammad Fiaz, som selv har konvertert til kristen tro.

Boproblemer

Fiaz minnes hvordan familien og vennene hans støtte ham ut etter at han skiftet tro.

– De ville heller se meg død, sier han, og legger til at kvinner er særlig utsatt for vold fra det gamle fellesskapet sitt hvis de prøver å forlate islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at muslimer som ønsker å konvertere, ofte får store problemer med å finne et sted å bo.

– Det er derfor vi hilser velkommen initiativet fra Christian Concern. De hjelper konvertitter med å bygge opp livet sitt på nytt i trygge hjem, eid eller leid av medlemmer i det kristne fellesskapet, sier han.

«Anti–kristne»

Christian Concern tror tusenvis av muslimer er engstelige for å konvertere og trenger et bosted for å komme eg på beina etter å ha vært utsatt for verbal og noen ganger fysiske angrep fra familiemedlemmer, venner og kolleger.

– Vi er motivert av en dyp kjærlighet og medlidenhet for dem som føler seg fanget i en situasjon de ikke kan flykta fra, sier Andrea Williams, som leder organisasjonen.

– Straffen for konvertitter er i beste fall å bli avskåret fra familien sin, i verste fall står de i fare for å dø, sier Williams.

Hun mener denne faren ikke gjelder bare i Sudan og Nigeria, men også i Øst–London.

– Myndighetene har mislykkes med å håndtere økende anti–kristne holdninger, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gammelt tilfluktssted

På 1800–tallet ble Øst–London tilfluktssted for titusenvis av jøder som flyktet fra Tsar–Russland. I dag er det en havn for indere og pakistanere som søker nye hjem i Storbritannia.

Shokir Ali Sadiq, en 46 år gammel fembarnsfar, sier at da han konverterte til kristen tro, ga et medlem i menigheten ga ham et hjem. Sadiq ber om at menigheten hans ikke blir identifisert, for å unngå trakassering fra det muslimske fellesskapet.

– Det finnes hundrevis av mennesker der ute som ønsker å forlate islam, sier Sadiq. Men han mener de er redde for å gjøre dette ønsket kjent.

Sadiq ble født i England, men hadde sine første barneår i Pakistan. Seks år gammel returnerte han til England og ble gjenforent med sin strengt muslimske familie.

– En dag i moskeen ba jeg til Isa, Jesus i Koranen, og ba ham om å sende meg en kvinne som virkelig elsket meg. Kort etter ble jeg tilbudt en jobb på Jersey, der jeg møtte min kommende kone, Carla, en katolikk fra Portugal, forteller han.

– Etter at jeg konverterte til kristen tro, ble jeg slått av menn med balltrær. Jeg var i koma i flere dager, men i dag er jeg i fin form, og nå bruker Jesus meg til å konvertere muslimer til kristendommen, sier han.

Angrepet av kvinner

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkeledere i flere deler av Yorkshire, nord i England, sier at de åpner kirker og installerer dusjer og senger for å kunne ta imot muslimer som konverterer.

En kvinne som forlot islam for å bli kristen, fortalte at hun lever i en liten leilighet som er stilt til rådighet av en pensjonert mann. Han hadde et rom til overs i et stort victoriansk hus i nærheten av Bradford.

– Jeg vil bo her inntil videre, i håp og bønn til Jesus om at familien min en dag vil ta meg tilbake, sier hun.

Kvinnen ber om ikke å bli identifisert fordi hun er blitt fysisk angrepet av andre kvinner.

Vil til Pakistan

Mens de fleste muslimer ikke har problemer med konvertering, er det ikke uvanlig at muslimer i Midtøsten insisterer på straff for frafall, noen ganger også henrettelse.

23–åringen Ali fra Pakistan håper at det aldri vil skje. Han sier at han en dag ønsker å returere til fødelandet.

– Målet for livet mitt er å vende tilbake og starte en organisasjon som kan tilby trygge hus for muslimer som konverterer til kristendommen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Rumensk jøde ga de forfulgte kristne et ansikt
Les også
Frykter at politiet skal hente kirkeasylanterKirkeasylanter
Les også
Urett mot kristne
Les også
Aha-opplevelse for ikke-kristne
Les også
Første kvinnelige anglikanske biskop i Storbritannia