Kuttforslag truer opptur i Menneskeverd

Organisasjonen Menneskeverd får problemer med å dekke etterspørselen etter foredrag for ungdom hvis regjeringen fastholder planen om å fjerne 1,5 millioner støttekroner fra statsbudsjettet.

Rundt 45 konfirmanter satt i benkeradene da ungdomskonsulentAnette Stubseid Sørensen underviste i Storebø kyrkje i Austevoll kommune i Hordaland onsdag ettermiddag.

– Det var flest gutter, og det er ofte litt utfordrende. Dette kan oppleves som et tema for jenter, men jeg er opptatt av at det er like mye gutters ansvar, sier Stubseid Sørensen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en fin gjeng som var aktive og deltok i samtalen, sier hun.

LES:Stort flertall for aktiv dødshjelp, tross ordkamp

Følsomt tema

– Jeg kan komme til en ungdomsskole og spørre hva abort er. Da kan elever svare: Det er en rettighet vi har i Norge. Det skremmer meg litt. På en side har de rett i dette, men det sier også at vi har mistet noe av den etiske refleksjonen på veien, sier Stubseid Sørensen.

LES OGSÅ:Forstår vi vårt menneskeverd?

Ungdomskonsulenten understreker at hun ønsker å være svært ydmyk i møte med unge mennesker om et følsomt tema. Statistisk sett må hun regne med at noen av tilhørerne enten har personlig erfaring med abort eller kan ha diagnoser som blir omtalt i debatter om sortering av fostre.

– Det er ikke et mål at alle skal være enige i alt jeg sier, men at jeg kan starte en refleksjon hos dem om hva som gir et menneske verdi. Det kan være vanskelig å erkjenne verdien til andre hvis du ikke erkjenner din egen verdi.

Flere foredragsholdere

I fjor fikkMenneskeverd for første gang støtte over statsbudsjettet.KrF fikk forhandlet fram en støtte på 1,5 millioner kroner i revidert budsjett. Det førte til at man kunne trappe opp undervisningstilbudet for ungdom. Nå er det ansatt en ungdomskonsulent i tillegg til at man har tre foredragsholdere på timebasis.

LES MER:Kirker delt i synet på abort

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I første paragraf av «lov om svangerskapsbrudd» blir det eksplisitt slått fast at samfunnet skal sørge for at «alle får etisk veiledning (...) for derved å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antallet svangerskapsavbrudd blir lavest mulig».

Flest unge

Så langt i år har opp mot 5.000 mennesker hørt foredrag fra Menneskeverd, ifølge kommunikasjonsrådgiver Ingjerd Våge. Hun legger til at de fleste er i aldersgruppen 14 til 20 år.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2017 har Høyre og Fremskrittspartiet likevel ikke videreført støtten til Menneskeverd.

– Uten pengene blir det ikke mulig å opprettholde samme omfang på undervisningen, sier Våge.

LES OGSÅ:La livet få forkjørsrett

StortingsrepresentantOlaug Bollestad (KrF) lover å kjempe for å videreføre satsingen.

– Regjeringen mangler offensive tiltak som kan redusere uønskede graviditeter og antall aborter. Da må vi istandsette ungdom og unge voksne til å kunne ta informerte valg. Organisasjonen Menneskeverd er en viktig aktør her da de underviser flere tusen ungdommer om temaet, sier hun.