VENSTRES TEAM: F.v. politisk seniorrådgiver Geir Olsen, nestleder og finanspolitisk talsmann Terje Breivik, og Unge Venstre-intern Sunniva Marie Hustoft startet jobbet med alternativt statsbudsjett i går.

Nå legger de slagplan for budsjettstrid

Venstre ønsker seg et grønnere budsjett og sterkere kamp mot barnefattigdom. Nå starter planen for budsjettforhandlingene.

Etter en intens budsjettdag onsdag, var torsdag minst like hektisk for Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann, Terje Breivik.

Innimellom møter med lobbyister, intervjuer med pressen, lunsj og toalettbesøk får han samlet sitt budsjett-team på kontoret på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig møtes alle KrFs stortingsrepresentanter til budsjettseminar i Lillestrøm. Slagplanene for budsjettforhandlingene skal legges.

– Vi er i full gang med å se på våre prioriteringer, rapporterer Hans Olav Syversen (KrF), leder i Stortingets finanskomité, fra Lillestrøm.

Flytte milliarder

I Venstres team er Geir Olsen, politisk seniorrådgiver og tidligere statssekretær i Finansdepartementet, og denne uken også en praktikant fra Unge Venstre, Sunniva Marie Hustoft.

Mens partileder Trine Skei Grande er i Italia for å undersøke forholdene for båtflyktningene, jobber hennes undersåtter med å finne rom til å omprioritere i budsjettet og lage et alternativt budsjett.

De håper å flytte 15-20 milliarder kroner til flere tiltak mot fattigdom og for klima og utdanning, og samtidig bruke færre oljepenger enn finansminister Siv Jensen har lagt opp til.

– Vi prøver å få slengt av gårde så mange spørsmål som mulig til Finansdepartementet i dag så vi får svar raskt på hva forslagene våre vil koste, og hva vi kan spare inn på det, sier Olsen.

En første skisse til alternativt statsbudsjett blir lagt fram for stortingsgruppen onsdag neste uke. Et endelig forslag legges fram senest 2. november, rett før budsjettforhandlingene med regjeringen og KrF starter. De fire partiene må bli enige en uke før finansdebatten 27. november.

KOMMENTAR: Det blir vanskeligere å være politiker fremover

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Få omkamper

Fjorårets forhandlinger var preget av bråk og spetakkel mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF, særlig om sosial og grønn profil på budsjettet.

Nå er støttepartiene spent på hvordan årets forhandlinger vil gå. Foreløpig er stemningen langt bedre enn i fjor, særlig fordi støttepartiene slipper omkamper på saker de har kjempet inn i tidligere budsjetter.

Venstres nestleder smiler.

– Det lille som er kan like godt være tilfeldigheter, og det må vi ha en viss toleranseterskel for. I fjor var det langt mer systematisk, sier Breivik.

– Hvordan blir stemningen rundt forhandlingsbordet i år?

– Utgangspunktet er bedre enn i fjor. Jeg vet av erfaring at hver forhandling lever sitt eget liv, så det skal jeg svare på når jeg kommer ut av forhandlingsrommet en eller annen gang i november, sier Breivik.

– Blir det konstruktivt eller krangling?

– Det er alltid konstruktivt, vi er jo danna folk som har et felles mål om å bli enig om et budsjett som gjør at alle føler seg som vinnere. Det altoverskyggende målet er å løse de største krisene - klimakrisen, omstilling i næringslivet og flyktningkrisen, sier Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Idyll? Tja.

– Det er ikke det opphetede nivået som for et år siden, i alle fall på dette tidspunktet, sier Hans Olav Syversen fra KrFs møte i Lillestrøm.

Etter at statsbudsjettet ble lagt fram onsdag, sa han fra talerstolen at han «håper finansministeren og hennes kampfeller i regjeringspartiene er «fit for fight», i hvert fall en vennskapskamp».

Han varslet kamp mot økende arbeidsledighet, den pågående flyktningsituasjonen og for et grønt skifte i økonomien.

Finansminister Siv Jensen (Frp) takket ham for sin tilnærming til statsbudsjettet. Hun forventer «tøffe, men gode forhandlinger».

KrF planlegger å legge fram sitt alternative budsjett ved månedsskiftet.

– Foreløpig er det idyll mellom forhandlerne?

– Tja, idyll, kall det hva du vil. Vi er innstilt på å få til en løsning. Det er ikke plankekjøring heller, altså. Men det er færre negative overraskelser denne gangen, sier KrFs finanspolitiske talsmann.

De neste ukene skal stortingskomiteene behandle regjeringens forslag til statsbudsjett. I KrF vil stortingsrepresentantene gå gjennom sine ansvarsområder og lage prioriteringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kravlisten

Breivik synes budsjettet er godt på innovasjon, forskning og kunnskap, men varsler kamp for enda mer penger til å bekjempe barnefattigdom. Og som det grønneste partiet i firkløveret, er nestlederen langt fra fornøyd med nivået på klima og naturvern.

– Dette budsjettet er ikke i nærheten av å ha det tempoet som skal til for å redusere innenlandsutslipp fort nok eller at Norge tar ansvar vi bør ta internasjonalt for at verden skal lykkes med å nå to graders-målet, sier Breivik.

På kravlisten til forhandlingene står også gratis kjernetid til barnehagen til treåringer, prøveordning med gratis SFO og mer satsing på kollektivtrafikk.

Innen bistand vil både Venstre og KrF kreve at penger til flyktningkrisen ikke går på bekostning av langsiktig bistand gjennom frivillige organisasjoner, slik Dagen skrev onsdag.

Men på det feltet vil det trolig komme mer penger. I dag behandles en tilleggsproposisjon i kommunalkomiteen om flyktningkrisen, og regjeringen har varslet at det kommer en til ved månedsskiftet.

– Det er en X-faktor som er vanskelig for oss å si noe om hvordan vi vil dekke inn på forhånd. Men alle skjønner at det vil bli et viktig tema, sier Syversen.

Stridssakene

Disse er stikkord for saker KrF og Venstre vil kjempe for i statsbudsjettet:

Mindre bruk av oljepenger, ikke senke formueskatt og andre skatter og avgifter så mye, flere grønne avgifter, mer satsing på utdanning, og friske midler til flyktningkrisen.

Venstre prioriterer klima- og miljøtiltak. KrF vil senke arbeidsledigheten, tale distriktenes sak, jobbe mot sentralisering av kemnerkontorene, og øke familiebudsjettet.

Les også
KrF krever firedobling av engangsstønaden
Les også
Regjeringen øker budsjett mot radikalisering
Les også
KrF varsler «vennskapelig» budsjettkamp
Les også
Sjømannskyrkja får auke, men varslar kutt
Les også
Flere velger friskoler, men husleien uteblir
Les også
Etterlyser mer penger til prestestillinger
Les også
5,5 millioner mer til religionsdialog
Les også
Økonomer: Skattekuttene virker ikke
Les også
– EU må få fortgang i retur av grunnløse asylsøkere
Les også
Det blir vanskeligere å være politiker fremover