OPPRØRSGRUPPE/TERRORORGANISASJON: Islamsk stats flagg henger synlig i den syriske byen Tal Abyad 13. juni i år. Foto: Bulent Kilic, AFP/NTB, Scanpix

NTB omtaler ikke IS som terrorgruppe

Norges største nyhetsbyrå får kritikk for å omtale Islamsk Stat (IS) som en «opprørsgruppe».

Nyhetsbyrået NTB omtaler ikke Islamsk Stat (IS) som terrorister, til tross for at denne ekstremistgruppen følges nitid av de hemmelige tjenestene både i Norge og internasjonalt.

Senest tirsdag denne uken ble en norsk 18-åring pågrepet på vei til Syria for å slutte seg til gruppen. Grunnlaget for at nordmannen kunne siktes etter paragraf 147a, den såkalte «terrorparagrafen» er at IS er oppført på FNs sanksjonslister, de såkalte «terrorlistene». Dermed er det straffbart etter norsk lov å støtte eller slutte seg til gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjon har helt siden 2004 og voldsbølgen etter USAs invasjon av Irak stått på FNs terrorlister, da under navnet Al-Qaida i Irak. Etter opprøret i Syria havnet gruppen i konflikt med den syriske avdelingen av Al-Qaida. Den irakiske fløyen brøt med Ayman Al-Zawahiri og Al-Qaida, men organisasjonen står fortsatt på terrorlistene. Der er de i selskap med blant annet den somaliske militsen Al-Shabaab og Mullah Krekar.

Tilbakeholdne

Til tross for at medlemmer eller sympatisører Islamsk Stat har stått bak en rekke terrorangrep også i Vesten, vil NTB ikke kalle ekstremistgruppen terrorister.

– NTB har i lang tid og i hvert fall siden 2001 vært svært tilbakeholdne med å bruke «terrorist» om både individer og om grupper, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB.

NTBs erfarne journalist Nils Inge Kruhaug er svært konsekvent i sin omtale av IS som en opprørsgruppe, ikke en terrorgruppe. Han bruker begrepet «opprørere» til tross for at IS kontrollerer store landområder i både Irak og Syria. Det viser en gjennomgang Dagen har gjort av et utvalg NTB-saker.

– Politiske merkelapper

– Som journalist i NTB forholder jeg meg til vår redaksjonelle linje. Vi forsøker etter beste evne å være konsekvente i begrepsbruken og har tatt en beslutning på at vi unngår begrep som «terrorist» og «terroristorganisasjon», da dette er politiske merkelapper som ofte forteller mer om det politiske ståstedet til brukeren, enn om dem de benyttes om, sier Kruhaug.

Inkonsekvent

Men NTB har flere ganger omtalt den somaliske islamistbevegelsen Al-Shabaab som en terrorgruppe. Nyhetsbyrået omtaler også Al-Qaida i Nord-Afrika og den syriske Al-Qaida-gruppen Nusrafronten som terrorister. Også Krekars eget nettverk, «Rawt», har NTB omtalt som en terrorgruppe. Men ikke IS.

– Det er riktig at vi ikke alltid klarer å være konsekvente, noe vi selvsagt skal innskjerpe, sier nyhetsredaktør Bjellaanes.

Kritisk

Den internasjonalt anerkjente journalisten Yassin Musharbash er kritisk til NTBs språkpraksis. Han har forfattet to bøker om radikal islamisme og skriver i den prestisjetunge tyske avisen Die Zeit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mener det er galt å kalle IS for opprørere. Straks IS etablerte seg i Syria handlet det mer om å etablere seg i maktposisjon enn å kjempe mot Bashar al-Assad. Deres mål var å etablere en maktbase og å skaffe kontroll over landområder. Opprørere er heller ikke et begrep som passer inn i deres ideologi eller tenkemåte. De ser på seg selv som en fortropp, sier Musharbash.

– Mener du det er riktig å bruke begrepet terrorister om IS?

– Ja. Jeg omtaler dem alltid som en terrorgruppe eller terrornettverk. Det er klart man også kan kalle dem en milits, i mangel av et bedre ord.

– Så når NTB kaller dem en opprørsgruppe mener du det er et feiltrinn?

– Ja, det er i hvert fall et dårlig valg.

– Endeløse diskusjoner

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes forteller at han gjennom sitt 20 års virke i NTB har deltatt i til dels endeløse diskusjoner om hva som kvalifiserer til merkelappen. Han bemerker at FN på sin sanksjonsliste har oppført flere navn og grupper som «hverken vi eller noen andre» ville ha kalt en «terrorgruppe». Han viser også til at NTB her er på linje med Reuters, som unngår bruken av begrepet terrorgruppe fordi det er politisk ladet.

– Derfor velger vi å være tilbakeholdne med merkelappene, men ikke med beskrivelsene av handlinger og liknende.

– Veldig uheldig

Også den profilerte norske muslimen Linda Alzaghari i Minotenk er svært kritisk til NTBs ordvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er veldig uheldig, ikke minst for de som er mer legitime opprørsgrupper som Den frie syriske hæren og kurdisk Peshmerga. IS er en terrororganisasjon i alle ordets betydninger.

NTB

NTB er Norges største byrå og leverer nyhetsstoff til alle de største riksmediene, som VG, Dagbladet, Aftenposten, TV 2 og NRK.

I tillegg til egen nyhets­produksjon oversetter og tilrettelegger NTB stoff fra store internasjonale nyhetsbyrå som Reuters, AP, AFP og DPA.

Les også
Ikke lenger Israel-venner som er mest NRK-kritiskeKringkastingsrådet
Les også
USA: Over 10.000 jihadister drept i luftangrep
Les også
Norsk 18-åring pågrepet av PST i Sverige
Les også
Hvordan støtte kristne i Midtøsten?
Les også
– La oss få komme til Norge