Røde Kors ber Sanner hjelpe gutter som utsettes for negativ sosial kontroll

Skam hindrer gutter å søke hjelp, sier Røde Kors. De ber integreringsminister Jan Tore Sanner (H) øke fokuset på gutter som utsettes for sosial kontroll. 

Røde Kors er en av 19 organisasjoner som fredag ettermiddag ga råd til den nybakte kunnskaps- og integreringsministeren om hvordan regjeringen best kan bekjempe negativ sosial kontroll.

Organisasjonene var opprinnelig invitert til tidligere innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, men møtet ble omdirigert til Sanner etter endringene i regjeringen sist uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vårt hovedinnspill er at vi ønsker større oppmerksomhet rundt gutter som utsettes for sosial kontroll. I vår kontakt med de unge ser vi at det er mer skamfullt for gutter å snakke om de kontrollmekanismene de blir utsatt for, og at de derfor ikke får den hjelpen de trenger fra hjelpeapparatet, sier prosjektleder i Røde Kors, Anne Marte Stifjeld, til NTB.

Ikke belærende

Sanner har særlig bedt om råd til hvordan regjeringen bør jobbe for å nå ut til foreldrene. Stifjeld mener myndighetene må jobbe for å tydeliggjøre grensegangen mellom når barneoppdragelse kan gli over til å bli negativ sosial kontroll.

– Det er viktig at miljøene selv jobber aktivt og holdningsskapende for å forebygge. Det er ikke sikkert at foreldre ønsker å utsette barna for negativ sosial kontroll, men at de gjør det fordi de selv føler at deler av miljøet kontrollerer hvordan de oppdrar barna, sier Stifjeld.

Stifter og styreleder Amna Wasim i den pakistanske diasporaorganisasjonen DiaPraxis sier det er viktig å legge av seg en belærende tone dersom man skal få minoritetsforeldrene med på laget.

– Tilnærmingen til foreldrene må være inkluderende. Det er veldig mange gode krefter blant foreldrene og mange som er genuint opptatt av å forebygge tvangsekteskap og negativ sosial kontroll, sier Wasim til NTB.

Organisasjonen startet opp for to år siden, og fikk i fjor midler fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) for å jobbe mot sosial kontroll og tvangsekteskap.

û Alle organisasjonene som var til stede ga oss mange gode innspill som vi vil ta videre med i arbeidet vårt. Vi kan gjøre mye fra regjeringens side, men er helt avhengig av å samarbeide med organisasjonene der ute. Det er viktig at vi får med oss både foreldregenerasjonen og ikke minst guttene på laget når vi skal jobbe videre med denne problemstillingen, sier kunnskaps- og integreringsministeren.

– Må jobbe transnasjonalt

Wasim oppfordrer også Sanner til å ha et transnasjonalt fokus på problemstillingen, fordi tvangsekteskap ofte skjer over landegrensene – mellom familiens opprinnelige hjemland og Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig å jobbe mye mer sammenkoblet med utenriksstasjonene og bruke diasporaorganisasjonene i langt større grad, for de har lettere innpass i kulturen og tilgang til målgruppen, påpeker hun.

DiaPraxis samarbeider med fylkesrådmannen i Gujarat i Pakistan, på folkemunne kjent som «Lille Norge», fordi så mange norske-pakistanere har sin opprinnelse herfra, for å forebygge tvangsekteskap.

Negativ til forbud

Den siste tiden har flere partier og aktører gått ut og krevd tiltak mot negativ sosial kontroll.

Arbeiderpartiet (Ap) foreslo søndag et forbud mot arrangerte ekteskap inngått under psykisk press, og Tankesmien Agenda har tatt til orde for å forby søskenbarnekteskap. SV har varslet at de neste uke vil legge fram en pakke med 20 forslag til tiltak for å bekjempe praksisen, og de inviterer samtidig de andre partiene på Stortinget til å gå sammen om et bredt forlik.

– Dagens forbud mot tvangsekteskap omfatter også ekteskap inngått under utilbørlig press, for eksempel sterkt psykisk press. Barn født etter søskenbarnekteskap kan få helsemessige problemer, og vi må vurdere hvordan dette kan unngås. Det er ikke sikkert at forbud er den beste løsningen, sier Sanner.

Både Røde Kors og DiaPraxis er imidlertid skeptiske til forbudsforslagene fra Ap og Agenda, og mener det er viktigere å jobbe holdningsskapende og forebyggende og i tett dialog med målgruppene.